Boerderijtuinen
Image default
Woning en Tuin

Alles over verschillende soorten klimop

Klimop is een populaire klimplant vanwege zijn mooie groene bladeren, luchtzuiverende eigenschappen en gemakkelijk onderhoud. Er zijn verschillende soorten klimop beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en toepassingen. In dit artikel worden enkele van de meest voorkomende soorten klimop besproken, zoals de Hedera hibernica.

Hedera helix

Dit is de meest bekende soort klimop en wordt vaak gebruikt als bodembedekker en klimplant. Hedera helix is een winterharde plant en kan in veel verschillende omstandigheden overleven. Het heeft glanzende groene bladeren en kan goed tegen snoeien, waardoor het een populaire keuze is voor heggen en vormsnoei. Daarnaast mooi in combinatie met de Portugese laurier.

Hedera canariensis

Deze soort klimop heeft grotere bladeren dan Hedera helix en is afkomstig uit de Canarische Eilanden. Hedera canariensis heeft een klimmende groeiwijze en is ideaal voor het beklimmen van muren en pergola’s. Het heeft de neiging om snel te groeien en kan daardoor uitstekend gebruikt worden om een ​​muur snel te bedekken.

Hedera colchica

Hedera colchica wordt ook wel de Kaukasische klimop genoemd en is afkomstig uit het Kaukasusgebergte. Het heeft grote, groene bladeren en een dikke stengel. Hedera colchica is winterhard en kan tot wel 30 meter hoog groeien. Het is daarom een goede keuze voor grote tuinen of parken.

Hedera hibernica

Hedera hibernica wordt ook wel de Ierse klimop genoemd en is afkomstig uit Ierland en West-Europa. Het heeft grote, donkergroene bladeren en kan snel groeien, waardoor het een goede keuze is voor het bedekken van grote oppervlakken. Hedera hibernica is goed bestand tegen vorst en kan in de winter groen blijven.

Hedera rhombea

Deze soort klimop heeft ruitvormige bladeren en is afkomstig uit Oost-Azië. Het heeft een kruipende groeiwijze en is ideaal voor het bedekken van de bodem. Hedera rhombea kan ook gebruikt worden om muren te beklimmen, hoewel het niet zo snel groeit als sommige andere soorten klimop.

Verzorging van klimop

Om klimop goed te verzorgen, is het belangrijk om te zorgen voor vochtige en goed doorlatende grond. Klimop kan zowel in de zon als in de schaduw groeien, maar heeft wel regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes, om uitdroging te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om de plant regelmatig te snoeien om de groei te bevorderen en dode of beschadigde bladeren en takken te verwijderen. Gebruik ook een klimrek, muuranker of andere ondersteuning om de klimop te laten groeien en overmatig hangen of uitstrekken te voorkomen. Als je klimop binnenshuis kweekt, zorg er dan voor dat het voldoende zonlicht en vocht krijgt. Let op dat klimop giftig kan zijn voor huisdieren en mensen als het wordt ingeslikt, dus houd de plant buiten bereik van kinderen en huisdieren.