Boerderijtuinen
Image default
Bloemen

De verhalen achter de boeketten: Een kijkje in de wereld van de bloemenlevering

Wanneer heb je voor het laatst bloemen ontvangen? Of verzonden? Tenzij u een bloemist of botanicus bent, is het waarschijnlijk een tijdje geleden. De hoeveelheid verse snijbloemen die door huishoudens worden gekocht, is de afgelopen 30 jaar drastisch gedaald, van 42,6 miljoen stelen in 1995 tot slechts 31,5 miljoen stelen in 2016.

 

 

Wat ons doet afvragen: waarom de daling?

Als we kijken naar de tijdlijn van bloemeninkoopgegevens, zien we dat het jaar 1994 een belangrijk jaar was voor de bloemensector. Het is het jaar waarin internet volledig in gebruik werd genomen als commercieel marketingkanaal. Het is ook het jaar waarin de Federal Trade Commission (FTC) richtlijnen uitvaardigde om de levering van online verkochte verse bloemen te reguleren. De richtsnoeren van de FTC waren bedoeld om consumenten te beschermen tegen misleidende marketingpraktijken. De FTC ontdekte dat veel bloemenverkopers misleidende claims over hun bloemen gebruikten, zoals valse claims over “versheid” en “lokale” herkomst. Volgens de FTC misleidden deze praktijken de consumenten, die vaak niet wisten dat hun bloemen waarschijnlijk weken of zelfs maanden van tevoren waren geoogst en kunstmatig waren geconserveerd voordat ze naar de eindconsument werden verzonden.

 

De logistiek van bloemenlevering

Het boeket dat u in de winkel ziet, is waarschijnlijk een “gemengd boeket” dat is samengesteld uit verschillende soorten bloemen die in een kas zijn gekweekt, maar niet alle bloemen zijn in boeketten verkrijgbaar. De meeste bloemen die consumenten kopen zijn snijbloemen, ook wel bekend als sierteelt. Deze bloemen kunnen worden gekweekt in open velden, kassen of gecontroleerde omgevingen binnenshuis. Snijbloemen worden gekweekt uit zaden of uit plantenknipsels die “stekken” worden genoemd. Snijbloemen zijn om vele redenen de meest gekochte soorten bloemen. Ze zijn vaak betaalbaarder dan andere soorten bloemen zoals exotische of potplanten. Snijbloemen zijn ook gemakkelijk te schikken en gaan langer mee dan potplanten. Snijbloemen worden geoogst wanneer ze in volle bloei staan, zorgvuldig afgesneden en vervolgens kunstmatig gedroogd om ze te bewaren.

 

Een korte geschiedenis van bloemen bezorgen

De distributie van verse snijbloemen is een miljoenenindustrie, met een geschatte waarde van 11 miljard dollar per jaar. Wereldwijd wordt de waarde van de vers gesneden bloemenindustrie geschat op 30 miljard dollar. Hoewel de distributie van vers gesneden bloemen al duizenden jaren bestaat, heeft de moderne bloemenindustrie haar wortels in de 19e eeuw. In het Victoriaanse tijdperk steeg de populariteit van “bloementuinen” of “parterres” als decoratieve elementen in de residentiële en commerciële architectuur. Deze displays waren echter kunstmatig en niet bedoeld voor echte bloementeelt. Aan het eind van de 19e eeuw werkten tuinders en wetenschappers aan de ontwikkeling van nieuwe methoden voor massaproductie van bloemen voor de commerciële markt.

 

Cultuur en rituelen rond het bezorgen van bloemen.

In veel delen van de wereld worden bloemen gegeven bij speciale gelegenheden, zoals Moederdag, Valentijnsdag en verjaardagen. In de Verenigde Staten worden bloemen ook vaak gegeven als blijk van medeleven na het overlijden van een geliefde of als geschenk voor iemand die ziek in het ziekenhuis ligt. In Japan worden ze ook gegeven op bepaalde dagen in de maand als dank of als verontschuldiging. Op de Filippijnen worden bloemen aan geliefden gegeven op de Filippijnse bloemendag, die elke 29 november wordt gevierd. In België en Frankrijk is het gebruikelijk om op 29 april, de datum van de eerste slag in de Eerste Wereldoorlog, een boeket anemonen bezorgen, ook bekend als “windbloemen”.

 

Conclusie

De bloemenindustrie is een enorme industrie, met veel commerciële en culturele implicaties. We zullen waarschijnlijk zien dat de trends blijven verschuiven naar milieuvriendelijkere praktijken en kunstmatige, duurzame bloemen naarmate de sector zich verder ontwikkelt. Maar ondanks de veranderingen valt niet te ontkennen dat het gevoel achter het geven van bloemen tijdloos is.

https://www.pluknbloom.nl/assortiment/55/bloemen-bestellen