Boerderijtuinen
Image default
Woning en Tuin

Hoe kan ik zomers die lastige zenuwslopende dazen vangen? De dazenval biedt uitkomst!

Hoe kan ik zomers die lastige zenuwslopende dazen vangen? De dazenval biedt uitkomst!

Veel last van vliegen, dazen, paardenvliegen of blinden vliegen? Dit probleem is op vele manieren op te lossen. Er zijn goedkope manieren om deze hinderende insecten aan te pakken, maar er zijn ook dure manieren. Voor meer informatie lees hieronder de informatie. Deze soorten vliegen vallen allemaal onder de categorie Dazen. Lees hier meer > Dazen Horzels & dazenvallen

 

De daas/paardenvlieg/blinde mug ook horzel genoemd

Dit zijn allemaal namen voor 1 soort vlieg. Het gaat hierbij namelijk om een vlieg die erg vervelend mensen en dieren kan bijten. De daas bijt mensen en dieren om zichzelf voor te planten, voor het leggen van eieren heeft de daas namelijk bloed nodig. De daas jaagt op mensen en dieren met haar infrarode ogen. De daas kan namelijk warmte zien met haar ogen. Als een mensen of dier beweegt in combinatie met de warmte dat een mens of dier heeft zal de daas snel haar doelwit proberen te bijten.

Plekken waar dazen voornamelijk voorkomen:

  • Paardenmanages
  • Veehouderijen
  • Dierentuinen
  • Campings & buitenplaatsen
  • Zwembaden & sportvelden
  • Terrassen
  • weilanden
  • Overige plekken waar hinder ontstaat door dazen.

 

 

De daas kun je vangen op verschillende manieren

Het vervelende/bijtende/vliegende insect goed te bestrijden. Er zijn namelijk dazenvallen op de markt welke gemaakt zijn om een dazenplaag rondom paarden of het zwembad te vangen. Hierbij onderscheiden wij 2 soorten dazenvallen. De ene dazenval is goedkoop in aanschaf de andere dazenval is een heel stuk duurder in aanschaf. Zie hieronder de uitleg met de verschillen tussen de 2 soorten dazenvallen en ook de werking er van. Zo zijn er bollen met een driehoekige kap maar ook emmers met lijm.

 

De dazenval (dure optie) Htrap dazenval Kerbl, Loer en Alchochem

Een dazenval bestaat uit een statief, een dazenbal, een wit/groen net en een opvangreservoir. Je zet de val op, op de plek waar de overlast van de dazen zich bevindt. Je moet er wel voor zorgen dat de val in de zon hangt en dat de bal wind kan vatten, zodat de daas denkt dat de bal een prooi is om te bijten. Wanneer de val staat kan het vangen beginnen. De daas zal gaan proberen de bal te gaan bijten, wanneer de daas erachter komt dat de dazenbal niet te steken is vliegt de daas richting het lichtkleurige koepel. Via de lichtkleurige koepel vliegt de paardenvlieg naar boven totdat de daas in het opvangbakje (opvangresevoir) terecht komt die zich bevind aan de bovenkant van de dazenval. Wanneer de daas hier in terecht is gekomen kan hij/zij hier niet meer uit ontsnappen. Zo vang je een daas met een dazenval.

 

De Sticky Trap lijmval (goedkope optie)

De Sticky Trap lijmval is een indentiek product. Dit wil zeggen dat Sticky Trap de enigste oorspronkelijke lijm is voor het vangen van vliegende insecten. Het product lijkt in werking op de dazenvanger, maar is beter betaalbaar voor mensen met een minder groot budget. En hierdoor ook erg aantrekkelijk. De lijm gaat namelijk erg lang mee.

Zwarte emmer in plaats van een zwarte bal als lokaas voor de daas!

De werking gaat als volgt: je hebt een zwarte emmer/bal. Wanneer je werkt met een emmer zorg je ervoor dat je in het midden van de onderkant van de emmer een gat hebt, door het gat gaat een touwtje zodat je de emmer op kan hangen. Wanneer je de emmer klaar hebt om op te hangen, smeer je een dunne laag met lijm op de emmer (1 á 2 mm dikte). Wanneer de emmer voorzien is van de lijm, kun je de emmer op gaan hangen. Wel moet je ervoor zorgen dat je de emmer ophangt op een plek waar het zonlicht vat en tegelijkertijd wind kan opvangen zodat de emmer lichtjes heen en weer beweegt. Dit moet je doen omdat de daas dan pas op de emmer afkomt.

De daas komt op warmte af. Warmte kan een daas zien met zijn/haar infrarode ogen, wanneer de emmer dus in de zon hangt in combinatie met de lichte beweging van de emmere door de wind zal de daas snel proberen te bijten omdat de daas denkt dat het een doelwit is om bloed van af te nemen. De daas gebruikt bloed namelijk om zich te voortplanten. Wanneer de daas probeert te bijten op de emmer, en vervolgens weer weg wil vliegen heeft de daas geen kans meer en zit de daas vast aan de lijm die zich op de emmer bevindt.

Zo vang je een paardenvlieg met een zwarte emmer.!

Lees hier een uitgbreide beschrijving over het maken van een gewone vliegenval voor binnen in de stal of in huis

Het maken van een vliegenval met een zwarte emmer

 

https://sticky-trap.nl