Boerderijtuinen
Image default
Woning en Tuin

Hoe werkt een pelletketel?

Je huis verwarmen

We hebben het graag lekker warm in ons huis. Vooral als het buiten koud is, dan is niets fijner om in je eigen huis lekker op temperatuur te komen. Eventueel met als hulpmiddel een lekkere mok warme chocolademelk met slagroom natuurlijk.

Maar hoe krijg je jouw huis nu lekker warm. Daar zijn verschillende methodes voor. Hieronder noemen we er twee.

 

CV ketel met radiatoren

De meeste huizen hebben een CV ketel / HR ketel die middels gas water opwarmt. Dit verwarmde water wordt via een buizenstelsel naar diverse radiatoren in het huis gebracht. De radiatoren stralen vervolgens de warmte van het warm water uit en hierdoor worden de verschillende vertrekken warm. Op een centraal punt hangt dan de thermostaat waarop je de gewenste temperatuur kunt instellen.

 

Pelletkachel

Met een pelletkachel kun je één ruimte in huis verwarmen. Je kunt bijvoorbeeld een pelletkachel in je woonkamer plaatsen. De thermostaat zit meestal ook in de woonkamer. Als je in je woonkamer een pelletkachel plaatst hoeft de cv ketel niet aan te slaan op de boel op te verwarmen. Dat doet deze pelletkachel dan al. Zodoende bespaar je gas omdat je de pellets voor kachel brandstof gebruikt. En daarbij is het een voordeel dat de warmte die een pelletkachel uitstraalt fijner is dan de warmte van de radiatoren.

 

Wil je nou je hele huis met deze methode verwarmen, dan dien je een pelletketel te plaatsen.

 

Pelletketel

Een pelletketel is een alternatief voor een cv ketel. Aan de pelletketel kun je ook alle radiatoren door je hele huis koppelen. De pelletketel verwarmt dan door middel van de verbranding van de pellets het water. Dit gebeurd bij een klassieke cv ketel dus door gas. Je dient bij een pelletketel wel regelmatig het reservoir te vullen met pellets om het systeem op gang te houden.

 

Voordelen pelletketel

Een voordeel van een pelletketel is dat je minder gas verstookt. Dit is goed voor de portemonnee en goed voor het milieu.

Bovendien haal je met de verbranding van de pellets een goed rendement. Dit rendement kan zelfs oplopen tot boven de 90%. Dat dat betekent dat er minder dan 10% aan energie verloren gaat. Ook vindt er weinig uitstoot van stof plaats.

Daarnaast is het ook zo dat je met een pelletketel/pelletkachel een neutrale koolstofbalans behaald.

Een pelletkachel heeft geen traditionele schoorsteen nodig om lucht aan te zuigen. De kachel haalt zijn lucht of uit de kamer of buitenlucht. Het grote voordeel is dat je hierdoor de kachel eigenlijk kunt plaatsen waar je maar wilt.

Hierboven staan dus een groot aantal voordelen van de pelletketel. Dit is een interessante methode om je huis te verwarmen.