Boerderijtuinen
Image default
Tuin en buitenleven

Tips om de levensduur van jouw zwembad te verlengen

Het schoonhouden van het zwembad is een voortdurende strijd. Je kunt het perfecte filter en automatische zwembadreiniger hebben, maar dat betekent niet dat je de andere aspecten van het schoonhouden van het zwembad kunt negeren. Zonder voortdurend onderhoud zal een vuil zwembad na verloop van tijd alleen maar vuiler worden. Het filter regelmatig laten werken en ervoor zorgen dat al het vuil wordt verwijderd zodra het wordt ontdekt, zijn essentieel om het zwembad in topvorm te houden. Je leest er alles over in dit artikel.

Houd het filter schoon

Alle zwembaden hebben filtratie nodig om het water schoon te houden. Het type filter dat je gebruikt en hoe vaak je het filter schoonmaakt, bepalen de hoeveelheid onzuiverheden in het zwembadwater. Als het filter vuil is, kan hij de onzuiverheden niet verwijderen en wordt het zwembadwater troebel. Erger nog, dit leidt tot algengroei in het zwembad, waardoor jouw zwembad minder lang schoon blijft. Heb je net een nieuw filter gekocht bij https://www.engeldot.nl/? Dan is het regelmatig schoonmaken van het filter zeer belangrijk en moet zeker één keer per week gebeuren. Zorg ervoor dat je het juiste gereedschap gebruikt om het filter niet te beschadigen. Na verloop van tijd worden filters vuil en moeten ze worden schoongemaakt. De eenvoudigste manier om het filter schoon te maken is door het zwembadwater erdoor te laten lopen tot het leeg is en het dan opnieuw te vullen met schoon water. Zorg ervoor dat je het water regelmatig ververst om te voorkomen dat onzuiverheden zich ophopen.

Ververs het water

Het is belangrijk om het water regelmatig te verversen. Sommige zwembad types moeten vanwege hun samenstelling elke week worden vervangen, terwijl andere om de twee tot drie weken moeten worden vervangen. Je moet er ook rekening mee houden dat het te vaak verversen van het water in het zwembad alleen maar meer werk oplevert voor het reinigingssysteem en dat het sneller slijt dan normaal. Je kunt ook een calciumtekort in het zwembad creëren als je het water alleen ververst als het troebel wordt. Als je kalkaanslag ziet op de wanden of skimmers, moet je zeker het water verversen.

Maak de wanden en plinten schoon

Wat je ook kunt doen om uw zwembad schoon te houden is de wanden en plinten schoonmaken. Deze worden vaak over het hoofd gezien en verwaarloosd als regulier onderdeel van het schoonmaakproces, maar ze moeten net zo vaak worden schoongemaakt als je het water ververst. De wanden en plinten zijn de belangrijkste bron van organisch materiaal dat zich ophoopt in het zwembad. Het is belangrijk om deze gebieden schoon te maken om het zwembad schoon te houden en schimmels en algengroei te voorkomen. Sommige mensen kiezen ervoor om met een stofzuiger het vuil op te zuigen dat zich in deze zones ophoopt, maar dit is niet aan te raden. De wanden en plinten zijn meestal van vinyl en kunnen worden beschadigd door een stofzuiger. Een andere manier om deze plekken schoon te maken is met een borstel en schrobber. Denk eraan dat de wanden en plinten van het zwembad moeten worden schoongemaakt om algen en door algen veroorzaakte problemen te voorkomen. Deze problemen omvatten troebel water, algengroei en een toename van de hoeveelheid kalkaanslag op de plinten. Als je deze gebieden niet schoonmaakt, zal het water organisch materiaal ophopen dat uiteindelijk zal leiden tot algen- en bacteriegroei.

Houd het wateroppervlak schoon

Het wateroppervlak is een van de eerste plaatsen waar algen en bacteriën zich vormen en groeien. Om het oppervlak van het zwembad schoon te houden, heb je een zwembadstofzuiger of een skimmernet nodig. Zorg ervoor dat je het net gebruikt om bladeren, bloemblaadjes of andere deeltjes van het oppervlak te verzamelen. Je kunt ook het oppervlak van het zwembad schoonmaken met een borstel en schrobber, vooral in de buurt van de wanden en waar vuil zich verzamelt. Als je merkt dat het oppervlak van het zwembad vuil wordt, moet je het water in het zwembad verversen om het schoon te houden. Je moet er echter ook voor zorgen dat het oppervlak van het zwembad schoon blijft. Wanneer je het water in het zwembad ververst, zorg er dan voor dat je het water op hetzelfde moment van de dag ververst om te voorkomen dat vuil zich weer ophoopt op het oppervlak.