Boerderijtuinen
Image default
Particuliere dienstverlening

Waarom je een overlijdensrisicoverzekering aan je hypotheek koppelt

Wanneer je een hypotheek afsluit wordt vaak ook de overlijdensrisicoverzekering genoemd. Een verzekering waarmee je zorgt dat je nabestaanden er de levensstandaard die ze gewend zijn op na kunnen houden wanneer jouw inkomen plots wegvalt. Lange tijd was het verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten wanneer je een hypotheek afsloot. Tegenwoordig is dit niet meer zo. Toch is het verstandig om een overlijdensrisicoverzekering aan je hypotheek te koppelen. Waarom dat zo is lees je in dit artikel.

Wanneer kom je in aanraking met een overlijdensrisicoverzekering?

Een overlijdensrisicoverzekering afsluiten doe je vooral bij het afsluiten van een hypotheek of een andere grote financiële beslissing. Je spreekt van tevoren een bedrag af waarvoor je je verzekert. Dat kan om €100.000,- gaan maar ook om €1.000.000,-. Dit is vooral afhankelijk van de kosten die je maakt voor je levensonderhoud. Je hypotheek is daar een groot onderdeel van. Wanneer je de overlijdensrisicoverzekering aan de hypotheek koppelt betekent dit dat de restschuld op je hypotheek als eerste wordt afbetaalt wanneer je komt te overlijden. Wat er daarna nog van het verzekerde bedrag overblijft wordt uitgekeerd aan je nabestaanden.

Kun je de levensverzekering ook afkopen?

Wat kost een overlijdensrisicoverzekering? Het antwoord op die vraag is voor iedereen anders. Wanneer je ziek bent geweest of ouder wordt, is de kans op overlijden groter dan wanneer je 20 jaar oud en kerngezond bent. De premie die mensen betalen kan dan ook behoorlijk uiteenlopen.

Wanneer je een fikse premie betaalt maar bijvoorbeeld een financiële meevaller krijgt, zoals een erfenis, kan het lonen om de levensverzekering af te kopen. Bij de meeste verzekeringen kan dit wel maar betekent dit ook dat je het reeds betaalde bedrag ook niet meer terugkrijgt. Bij sommige verzekeraars is dit wel mogelijk.