Boerderijtuinen
Image default
Woning en Tuin

Welke soorten vulmateriaal voor de zitzak zijn er?

U kunt los vulmateriaal voor de zitzak kopen, wanneer de vulling aan vervanging toe is. Na langdurig gebruik van een zitzak, neemt de kwaliteit van de vulling af, waardoor het op den duur aan te raden is om het vulmateriaal van de zitzak te vervangen. U heeft dan de keuze uit meerdere soorten vulling.

Kiezen voor een goede zitzakvulling

Natuurlijk wilt u weer lange tijd comfortabel van de zitzak kunnen genieten. Daarom is het belangrijk om de keuze voor het vulmateriaal voor de zitzak bewust te maken. Er zijn meerdere mogelijkheden en niet elke optie is van de beste kwaliteit. Hieronder vindt u een overzicht van soorten vulling voor een zitzak.

EPP korrels

EPP korrels, ook wel geëxpandeerd polypropyleen, is een thermoplastisch polymeer dat wordt gebruikt om zitzakken te vullen, maar het is populairder in Azië dan in Europa. Het belangrijkste probleem met EPP-kralen is dat ze erg brandbaar zijn en degraderen bij blootstelling aan zuurstof.

Micro-beads

Micro-beads, ook wel bekend als microkorrels, werden ooit gebruikt in bepaalde soorten zitzakken, maar zijn niet geschikt voor grote zitzakken en meubels. Deze micro-beads krijgen meestal niet de voorkeur, omdat ze zeer gevaarlijk zijn voor het milieu.

Samengeperst schuim

Samengeperst schuim kennen we ook als traagschuim en wordt vaker in zitzakken gebruikt. Het is een comfortabel materiaal, maar er zit ook een belangrijk nadeel aan. De stukken traagschuim zijn namelijk niet gelijk van vorm en formaat, waardoor ze minder comfortabel zijn. Dit geldt vaak ook voor natuurlijk vulmateriaal voor de zitzak, zoals rijst en bonen, welke ook vaker als vulling worden gebruikt.

Kies voor EPS vulling

EPS vulmateriaal voor de zitzak is de beste keuze. Voor grijze +++ EPS parels kunt u bijvoorbeeld bij EPS Parelshop terecht. EPS is een hardcellig plastic dat erg lijkt op piepschuim, dat geëxtrudeerd polystyreen is. Het is duurzaam, hoogwaardig en beweegt met het lichaam mee. U kunt dit materiaal bij EPS Parelshop online bestellen.