Boerderijtuinen
Image default
Woningen

Zo kun jij jouw woning beter beveiligen

Een veilig huis

Inbraak is iets van alle tijden en dat zal de komende tijd ook niet veranderen. Het is enorm vervelend als iemand spullen van je steelt, maar nog vervelender is de wetenschap dat iemand jouw woning ongewenst binnen is getreden. Dat kan je gevoel van veiligheid in je eigen huis enorm schaden en dat is heel erg vervelend. Een van de belangrijkste eigenschappen van je woning zou moeten zijn dat je jezelf daar veilig voelt. Gelukkig kan je er zelf voor zorgen dat je woning veilig voelt door een paar simpele aanpassingen te doen aan je huis. Zo kun jij jouw woning veiliger maken.

1. Beveilig je deuren

De meest gebruikte ingang zijn natuurlijk de deuren en dan bedoel ik niet alleen de voordeur, maar ook de achterdeur of de garagedeur. Een inbreker gebruikt namelijk het liefst de achterdeur, omdat deze vaak een stuk minder in het zicht ligt en ook minder beveiliging heeft dan de voordeur. Het is dus goed om, naast de voordeur, ook andere deuren een goed slot te geven met misschien nog een schuifslot erbij voor extra zekerheid.

2. Vergrendel de ramen

De meeste mensen hebben de deuren wel goed vergrendelt, maar de ramen worden toch nog vaak vergeten. Een raam is net zo’n goede ingang als een deur en het is dus goed om deze ook goed te vergrendelen. Het is daarom verstandig om gecertificeerde raamsloten op de ramen te laten zetten, zodat deze niet zomaar opengemaakt kunnen worden zonder het benodigde sleuteltje.

3. Neem dubbel glas

Vaak worden inbraken gepleegd door een raampje of een ruitje in te tikken, om zo een deur te kunnen openen van binnenuit. Enkel glas in een raam of een ruitje in een deur is gewoon heel gemakkelijk stuk te krijgen. Om dat tegen te gaan kun je beter een andere soort glas kopen. Je hebt bijvoorbeeld meerdere soorten veiligheidsglas die een stuk moeilijker in te slaan zijn, maar dat is misschien wat rigoureus. Simpeler is om voor dubbel glas te gaan, dat is ook veel moeilijker in te tikken dan enkel glas en is een stuk goedkoper dan veiligheidsglas. Een bijkomend voordeel is ook dat dubbel glas goed isoleert.

4. Zorg voor veel licht

Veel licht in de vorm van goede verlichting of in een lichte kleur geschilderde muren kunnen ook een goed anti-inbraaksysteem vormen. Als er lichten aan staan in huis zal een mogelijke inbreker eerder denken dat er iemand thuis is en zal hij minder snel naar binnen gaan. Ook zal een inbreker zich in een lichte ruimte sneller bekeken voelen en dus minder op zijn gemak zijn. Dat kan ervoor zorgen dat hij niet naar binnen gaat of snel weer weg is.

5. Neem een alarmsysteem

Een alarmsysteem in welke vorm dan ook schrikt altijd af. Dat kan zijn in de vorm van camera’s, terwijl je helemaal niet per se mee hoeft te kijken. Dat kan ook door een bewegingssensor te installeren, die bij beweging een alarm af laat gaan. Het hoeft echt geen ‘home alone’ beveiliging te zijn hoor, het gaat namelijk om het afschrikeffect. Het doel is dat niemand het in zijn hoofd haalt om ongewenst naar binnen te gaan.

6. Laat niks waardevols in het zicht liggen

Het is beter om niks waardevols in het zicht te laten liggen voor de buitenwereld. Iemand kan zomaar naar binnen kijken, dat ene horloge of sieraad zien liggen en dan een verkeerde gedachte krijgen. Zorg dus dat je waardevolle spullen als tablets, sieraden en contant geld goed opbergt in een kluis of uit het zicht laat. Het is sneu, maar je moet zorgen dat anderen niet in verleiding komen.