Boerderijtuinen
Image default
Tuin en buitenleven

10 Tips om je haagplanten goed bij te houden

Je hebt in je tuin een hele mooie haag aan planten staan. Je geniet daar elke keer weer van maar het bijhouden dat is toch wel een behoorlijke klus. Wij geven je de tien beste tips om ze op een zo makkelijk mogelijke manier bij te houden.

Hoe onderhoud je de haag het beste?

Het onderhouden dat vergt echt wel wat tijd maar als je het dan hebt gedaan dan is het ook wel weer voor een tijdje voor elkaar. Je hoeft zoiets in ieder geval niet wekelijks te doen. Het begint al met te weten wat voor soort planten je in je tuin hebt staan. Op https://www.hogehagen.nl zijn de verschillende haagplanten te vinden. Wanneer je dat allemaal weet dan kun je gaan kijken hoe je ze het beste moet gaan snoeien. De taxus heeft bijvoorbeeld een ander onderhoud nodig dan dat de laurier nodig heeft.

De tips die wij voor je hebben

–        Wat je snoeit dat bloeit! Wanneer jij je haag met regelmaat snoeit kan je er zeker van zijn dat je een mooie bloeiende haag hebt.

–        Snoei van onder naar boven. Dit doe je omdat je dan de onderste takjes niet uit het oog verliest. Het snoeisel dat valt naar beneden en als je dus al een hele laag snoeiafval hebt liggen is het onderste deel vaak niet goed meer zichtbaar.

–        Zorg ervoor dat de onderkant van de haag ongeveer een tien centimeter breder is dan de bovenkant. Zo krijgen ook de onderste takken voldoende licht.

–        Houd je snoeimateriaal goed schoon. Dit klinkt misschien heel raar, maar er kunnen schimmels zitten in je planten. Je voorkomt een overdracht van plant naar plant door ze met bijvoorbeeld schoonmaakazijn of met alcohol goed schoon te houden.

–        Zorg dat je het goede materiaal hebt. Dit is echt al het halve werk! Goed materiaal maakt het voor jou een stuk prettiger om de klus te klaren.

–        Houd je aan de snoeiperiode van de plant die jij hebt staan. De laurierhaag heeft bijvoorbeeld 2 snoeimomenten. De eerst is in maart of april en het tweede moment is in augustus of september.

–        Wil je je haag recht snoeien? Zorg dan dat je een houten balk op de haag hebt liggen die je kunt laten fungeren als waterpas.

–        Ruim je snoeiafval op. Zo kun je het voorkomen dat het in het rond gaat zweven wanneer het hard begint te waaien en anderen zich erdoor bezeren of er schade aan jou of andermans eigendommen aan gedaan wordt.

–        Zorg dat je haagplanten op het juiste moment hun meststoffen krijgen. Mest hebben ze ook nodig om de voeding uit te halen en goed te kunenn groeien. Zorg dat ze dat op tijd krijgen!

–        Heb je een nieuwe haag neergezet dan mag je deze meteen snoeien. Dit mag je echter      alleen wel aan de zijkanten doen. De bovenkant mag je niet snoeien. Je mag dat pas doen na  een maandje.