Boerderijtuinen
Image default
Dienstverlening

Een inleiding tot aardlekschakelaars en hun doel

Aardlekschakelaars (GFCI’s) zijn ontworpen om mensen te beschermen tegen elektrische schokken. Ze schakelen automatisch de stroom uit wanneer een onbalans tussen de warme en neutrale geleiders wordt gedetecteerd. Aardlekschakelaars kunnen worden gebruikt in elke situatie waarin een persoon in contact kan komen met elektriciteit, zoals keukens, badkamers, garages, en andere natte en vochtige ruimtes. Elektricien uit Lelystad is gespecialiseerd in het aanleggen van aardlekschakelaars.

Waarom zijn aardlekschakelaars nodig?

Een aardlekschakelaar is een belangrijke veiligheidsvoorziening omdat hij bescherming biedt tegen elektrische schokken. Zonder aardlekschakelaar kan iemand worden geëlektrocuteerd als hij een hete draad aanraakt die in contact komt met zijn huid of kleding. Bovendien kan zonder aardlekschakelaars de elektriciteit door de lucht vonken en het volgende veroorzaken mogelijke problemen:

1. Elektrische schok wanneer een persoon een ongeaard stopcontact aanraakt

2. Brandgevaar door oververhitting van draden of apparaten

3. Schade aan dure elektronische apparatuur door statische elektriciteit en elektrische pieken

4. Stroomuitval door overbelasting of kortsluiting in het bedradingssysteem

Hoe werkt een aardlekschakelaar?

Een aardlekschakelaar bevat speciale elektronica die de elektrische stroom die er doorheen loopt voortdurend controleert. Wanneer een onbalans wordt gedetecteerd, meestal veroorzaakt door een persoon die in contact komt met elektriciteit, schakelt de aardlekschakelaar automatisch de stroom uit om ernstig letsel of schade te voorkomen. De tijd die nodig is voor een aardlekschakelaar om de stroom uit te schakelen kan slechts een dertigste van een seconde zijn en kan iemands leven redden.

Wat zijn de verschillende soorten aardlekschakelaars?

Aardlekschakelaars zijn er in verschillende soorten en maten, ontworpen voor verschillende doeleinden. Er zijn twee hoofdcategorieën aardlekschakelaars: draagbare en vaste. Draagbare aardlekschakelaars worden gebruikt op plaatsen waar een snoer in een stopcontact wordt gestoken, zoals in keukens en badkamers. Vaste aardlekschakelaars worden meestal vast aangesloten op het elektriciteitsnet, zoals in garages of andere natte ruimten.