Boerderijtuinen
Image default
Woning en Tuin

Hoe hou je je vissen in de vijver tevreden?

Een mooie vijver is een perfecte manier om tot rust te komen in je eigen tuin. Wie lekker aan de rand van de vijver naar de vissen kan kijken, zal zich lekker ontspannen voelen. Van belang is dan wel, dat de vissen het goed hebben. En natuurlijk wil je er alles aan doen om ervoor te zorgen dat je vissen in een zo fijn mogelijke omgeving leven. En daar is natuurlijk wat aan te doen; je kan verschillende voorzorgsmaatregelen nemen die ervoor zorgen dat de vissen in een omgeving leven die ze doet denken aan de vrije natuur. Maar wat heb je nodig?

 

Het juiste voer

Allereerst is er de wens om het juiste visvoer te leveren. Vissen hebben stuk voor stuk hun eigen preferenties en willen allemaal het voer dat het beste bij ze past. Koi hebben hun eigen patroon, net zoals goudvissen en andere karpers. Stuk voor stuk hebben ze baat bij een eigenaar die goed op de hoogte is van hun wensen en ze makkelijk in deze wensen kan voorzien. Daarom is het van belang dat het visvoer helemaal op orde is. Zoek dus goed uit wat de voedselbehoeftes van je vis zijn, voordat je je voer online gaat bestellen. En hou ook goed in de gaten dat die behoeftes per seizoen kunnen verschillen. Als het water kouder is, zal de voedselbehoefte van de vis anders zijn dan als het water lekker warm is. Varieer dus mee met de seizoenen en de eerste stap naar een tevreden vis is al gezet.

 

Hou het water in beweging

Vissen in de vrije natuur zwemmen het liefst door water dat in beweging is. Dat heeft een hele simpele reden; dat water is zuurstofrijk en blijft dat ook. Door de constante aanlevering van nieuw, vers water, blijft het zuurstofpeil op orde en zwemmen je vissen in een zo prettig mogelijke omgeving. Dat is in een vijver soms wat lastig, maar gelukkig is daar iets op gevonden. De vijverpomp zorgt ervoor dat het water in beweging is en in beweging blijft. Deze pomp hoeft niet de hele dag aan, maar als je hem regelmatig inschakelt, zal je zien dat de vissen blijven leven in water dat veel meer voor ze biedt dan wanneer het stilstaat. Deze pompen komen in allerlei soorten en maten, dus bedenk goed wat je nodig hebt voordat je tot een aankoop overgaat. Grote vijvers hebben andere sterktes nodig dan kleinere vijvers en het is natuurlijk zonde als je een pomp koopt die niet toereikend is. 

 

Hou het water schoon

Tenslotte is het belangrijk dat het water lekker schoon is. Dit bewerkstellig je met een filter, dat in de pomp wordt geplaatst. De pomp zorgt ervoor dat het water langs het filter stroomt en het filter zorgt er op zijn beurt weer voor dat ongewenste elementen uit het water worden gehaald. Vuil, alg, blaadjes, noem het allemaal maar op. Hoe schoner je water, hoe fijner de vissen het vinden om erin te zwemmen.