Boerderijtuinen
Image default
Woning en Tuin

3 tips om graafschade te voorkomen wanneer je gaat graven in je tuin

Hoewel er genoeg voorzorgsmaatregelen genomen kunnen worden, zien we nog steeds dat er te veel graafschade is. Graafschade is wanneer er tijdens het graven schade ontstaat aan bijvoorbeeld kabels en leidingen die onder de grond liggen. Dit kan behoorlijk in de kosten lopen. Ben jij van plan om te gaan graven in je tuin? Lees dan zeker onze tips even door om graafschade te voorkomen. 

Vraag een KLIC-melding aan

Wanneer je machinaal gaat graven, dan ben je te allen tijde verplicht om een KLIC-melding te doen. Hierbij geef je aan dat je van plan bent graafwerkzaamheden te verrichten en vraag je toestemming hiervoor. Het Kadaster kan je dan een overzicht geven van de kabels en leidingen in je tuin en kan je vertellen of je er wel of niet mag gaan graven. Graaf je met de hand en ga je niet dieper dan 40 centimeter, dan is het niet nodig om een KLIC-melding te doen. Hierbij is de kans op schade zo minimaal dat het niet nodig is. Wanneer een KLIC-melding verplicht is, is het belangrijk deze plicht op te volgen. Doe je geen KLIC-melding, waar dat wel had gemoeten, dan ben je niet verzekerd als je schade aanricht. 

Controleer de informatie en geef het juist door

Heb je een KLIC-melding gedaan en komt daar uit dat je mag gaan graven? Dan is het altijd slim om de gekregen informatie goed door te nemen. Ga dus niet zomaar klakkeloos aan de slag. Besteed je het werk uit, dan is de kans groot dat je hovenier ook vraagt naar deze informatie. De crow500 geeft aan dat iedereen verantwoordelijk is voor het voorkomen van graafschade. Het is dus erg belangrijk dat je bewust bent van je rol en daarin je verantwoordelijkheid neemt. 

Gebruik je gezonde verstand 

Wanneer je toestemming hebt van het Kadaster om te graven, dan kun je ervan uitgaan dat het veilig is om op die plek in je tuin te gaan graven. Toch is het altijd goed om je gezonde verstand te gebruiken wanneer je met machines te werk gaat, maar ook wanneer je met de hand gaat graven. Begin laagje voor laagje zodat je eventuele kabels die wel hoger liggen direct kunt zien. Ook is het verstandig om rondom de voordeur extra voorzichtig te zijn, hier is de kans op kabels en leidingen het grootst. Twijfel je of je een KLIC-melding moet doen? Doe dat dan voor de zekerheid toch. Hierdoor weet je zeker waar je wel en niet veilig kunt graven en loop je de minste kans op schade.