Boerderijtuinen
Image default
Dienstverlening

Hoe je je huis van stroom voorziet met doe-het-zelf zonnepanelen

Nu de kosten van elektriciteit elk jaar stijgen, is het geen wonder dat steeds meer mensen zich tot zonne-energie wenden om in hun energiebehoefte te voorzien. Zonnepanelen helpen met het besparen van geld op je energierekening, en ze zijn ook goed voor het milieu. Maar wat veel mensen zich niet realiseren is dat je nog meer geld kunt besparen door zelf zonnepanelen te installeren met een elektricien in te schakelen. Neem vandaag nog contact met ons op via diy-zonnepanelen.nl/ voor een gratis adviesgesprek

Stel je voor dat je je huis van stroom kunt voorzien met niets anders dan de zon. Met een doe-het-zelf zonnepanelensysteem kan dat! Bovendien zijn ze relatief eenvoudig te installeren en te onderhouden. In deze blogpost laten we je zien hoe je in een paar eenvoudige stappen je eigen zonnepanelensysteem installeert.

Wat komt er allemaal bij kijken?

Het installeren van zonnepanelen is een relatief eenvoudig proces. Eerst moet je de panelen zelf kopen, samen met de omvormer, batterijen en andere nodige onderdelen. Daarna moet je de panelen op je dak of een andere geschikte plaats monteren.

Als de panelen eenmaal op hun plaats liggen, moet je ze aansluiten op het elektriciteitsnet van je huis. Dit deel van het proces kan een beetje lastig zijn, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je begrijpt wat je doet voordat je begint. Anders kun je uiteindelijk het elektrische systeem van je huis beschadigen.

Stappenplan voor doe-het-zelf zonnepanelen

Dus, welke stappen zijn nodig om je zonnepanelen zelf te plaatsen?

  1. Onderzoek de soorten zonnepanelen die beschikbaar zijn. Er zijn drie hoofdtypen zonnepanelen: monokristallijn, polykristallijn en dunne film. Monokristallijne panelen zijn gemaakt van één kristal silicium en zijn het meest efficiënte type paneel. Polykristallijne panelen zijn gemaakt van meerdere siliciumkristallen en zijn iets minder efficiënt dan monokristallijne panelen. Dunne film panelen zijn gemaakt van een laag fotovoltaïsch materiaal dat op een substraat is afgezet. Ze zijn het minst efficiënte type paneel, maar ook het betaalbaarste

  2. Bepaal waar op je terrein of dak je de zonnepanelen wilt installeren. De plaats moet zonnig zijn en vrij van schaduw voor zo goed mogelijke resultaten.

  3. Bereken het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt op basis van de grootte van je huis en je energieverbruik.

  4. Koop de benodigde apparatuur en benodigdheden. Naast de zonnepanelen heb je een omvormer, batterijen (als je niet op het elektriciteitsnet aansluit), bedrading en steunen nodig.

  5. Zet de zonnepanelen in elkaar volgens de instructies die bij je bouwpakket zitten.

  6. Monteer de zonnepanelen op je dak of een andere geschikte plaats op je terrein door de steunen en bedrading.

  7. Sluit de omvormer aan op de accu’s (als je niet op het elektriciteitsnet aansluit)

  8. Sluit de omvormer aan op het elektriciteitsnet van je huis

  9. Begin met het opwekken van stroom! Afhankelijk van de grootte van je systeem kun je het energieverbruik van je huis geheel of gedeeltelijk compenseren.

Plaats doe-het-zelf zonnepanelen, maar raadpleeg een elektricien

Zorg ervoor dat je een gekwalificeerde elektricien raadpleegt voordat je je zonnepanelensysteem installeert, om er zeker van te zijn dat het goed wordt geïnstalleerd en voldoet aan alle plaatselijke bouwvoorschriften. Met een beetje kennis kun je gemakkelijk je eigen zonnepanelensysteem installeren en je huis van stroom voorzien met schone, hernieuwbare energie!