Boerderijtuinen
Image default
Tuin en buitenleven

Hoe zorg je voor je cortenstalen plantenbak: tips voor onderhoud, reiniging en planten

Cortenstaal is een staalsoort die in de architectuur wordt gebruikt. Het is gebruikt voor het bouwen van constructies, bruggen en sculpturen.

Cortenstaal is een staalsoort die is behandeld met hitte en zout om er een beschermende laag op te creëren. Deze laag voorkomt dat het metaal gaat roesten, waardoor het perfect is voor gebruik in ruwe omgevingen.

Het staal dat de tand des tijds doorstaat: hoe staat Corten tegenover andere verweringsstaalsoorten?

Cortenstaal is een verweringsstaal met een natuurlijke roestpatina. Het wordt al vele jaren gebruikt in de bouw en wordt ook gebruikt voor het maken van tuinmeubilair, sculpturen en bruggen. Het is een duurzaam materiaal dat bestand is tegen de elementen en zijn structurele integriteit behoudt.

Verweringsstaal wordt ook wel cortenstaal genoemd, maar ook cortenstaal, verweringsijzer of corrosiebestendig staal. Cortenstaal is een legering van ijzer met koolstof, waardoor het beter bestand is tegen atmosferische corrosie. Dit type metaal werd voor het eerst ontwikkeld in de jaren 1920 door een team van Franse metallurgen onder leiding van Marcel Robert en Jacques Curie bij de Franse nationale ijzerfabriek (Société nationale des études et fabrications d’armement). De naam “corten” komt van “côte” wat helling of helling betekent in het Frans.

Zorgen voor uw nieuwe cortenstalen plantenbak

Het eerste wat u moet doen als u een nieuwe cortenstaal plantenbak aanschaft, is deze af te wassen met water en zeep. Daarna moet je het afspoelen en laten drogen. Mogelijk moet u wat roest van de planter schrobben met een staalborstel of schuurpapier.

Vul vervolgens de plantenbak met aarde of potgrond. Als u in de bovenkant van de planter plant, plaats uw plant dan binnen voordat u eromheen vult met aarde of potgrond. Als je in de plantenbak bodem van de planter plant, vul dan zo hoog mogelijk rond je plant voordat je er meer aarde of potgrond op toevoegt.

 

https://www.jfcortenstaal.nl/webshop/plantenbakken/