Boerderijtuinen
Image default
Tuin en buitenleven

Jouw tuin klaar voor de winter

Jouw tuin klaar voor de winter

Het weer slaat langzamerhand om naar koude temperaturen en meer regen. Op dit moment is het herfst en de winter komt eraan. Daarbij is het belangrijk dat je je tuin winterklaar maakt. Dit is daadwerkelijk van groot belang. Het zorgt er namelijk voor dat alles in jouw tuin het overleeft. Daarnaast zal het de groei in het voorjaar bevorderen. Wil je ook dat jouw tuin er altijd goed bijligt? Zorg dan dat deze klaar is voor de winter.

 

Begin in oktober

Nu is het moment om te beginnen met het winterklaar maken van je tuin. Oktober is namelijk de ideale maand door de temperaturen. In de loop van November is het ook nog mogelijk wanneer het weer dit toestaat. Tussen de 5 en 10 graden is de beste temperatuur. Zowel warmere als koudere omstandigheden maken het proces minder succesvol. Maar waar moet je mee beginnen? Standaard werkzaamheden zijn bijvoorbeeld het maaien van het gazon voor de laatste keer en het snoeien van uitgebloeide planten. Bovendien dient er gedacht te worden aan de haag, het onkruid en de bladeren. Het winterklaar maken van de tuin houdt vele werkzaamheden in. Voorbeelden zijn snoeien, maaien, schoffelen en harken.

 

Het gras en de planten

Vele tuinen bestaan voornamelijk uit diverse planten en een gazon. De eerste stap is het maaien van het gras tot 4 centimeter. Dit hoef je de hele winter niet meer te doen, tenzij het een tijdje boven de 7 graden is. Bepaalde planten hebben bescherming nodig tegen de kou en regen. Dit kan je bijvoorbeeld doen door ze in te pakken of binnen te zetten. Ook gevallen bladeren kunnen voor isolatie zorgen. Heb je een moestuin of ander soort tuintje? Zorg dat je alle dode en verdorde planten weghaalt voor de winter begint. Haal tevens ook het onkruid weg. Een laagje blaadjes kan blijven liggen. Na afloop is het verstandig het gereedschap droog en schoon op te bergen. Zo voorkom je roest.

 

Jouw vijver klaar voor de winter

Heb jij een vijver in jouw tuin? Deze dient ook klaar te zijn voor de winter. Begin met het verwijderen van blad uit het water tijdens de herfst. Deze gaan anders rotten en de kwaliteit van het water laten dalen. Span vervolgens een net over de vijver zodat er niks meer in valt.

 

http://go2home.nl/