Boerderijtuinen
Image default
Tuin en buitenleven

Welke pergola kun je het beste kiezen voor in de tuin?

Met een pergola en een douglas schutting in je tuin maak je een gezellige en schaduwrijke plek waar je met vrienden kunt genieten van eten en drinken, of waar je alleen helemaal tot rust kunt komen. Het is een fijne plek om te ontspannen, helemaal in je eigen achtertuin. Wil je weten welke pergola het beste bij jou past? In dit artikel helpen we je de juiste keuze te maken!

Wat is een pergola

Wat is een pergola? Een pergola is een bouwwerk gemaakt van staande palen met horizontale balken erbovenop. Een pergola tuin is op dit moment erg in trek. Het zorgt voor een beschutte plek in de tuin waar je met je familie kunt genieten van een lekker diner of een zonnige dag. Met de juiste tuinmeubels kun je van de pergola de buitenruimte maken waar je altijd van hebt gedroomd. Je kunt eenvoudig wat extra planten aan de palen en balken hangen, zodat de pergola er ook mooi uitziet. Pergola’s zijn al lange tijd erg geliefd. Als je een pergola wilt die je beschermt tegen de zon en ander weer, kun je eens kijken naar pergola’s met doek of verstelbaar dak bekijken. Je kunt ook een handig schaduwdoek kopen dat je makkelijk aan de pergola kunt bevestigen.

Wat is het verschil tussen dit en een overkapping?

Het verschil is eigenlijk heel simpel. Een overkapping wordt meestal aan een huis vastgemaakt, terwijl een pergola een losstaande overkapping is. Omdat een overkapping aan het huis vastzit, kan deze aan drie zijden open zijn en heeft meestal een vast dak. Een pergola kan aan alle kanten open zijn. Er zijn verschillende manieren om een dak voor een pergola te maken. Je kunt bijvoorbeeld schapenhekken gebruiken om wat subtiele schaduw te creëren, maar je kunt ook planten op de balken laten groeien. Deze zorgen voor extra verkoeling op warme dagen.

Welke houtsoort kiezen?

Meestal wordt er voor pergola’s fijnbezaagde houten palen gebruikt, maar je kunt ook een andere houtsoort kiezen. Geïmpregneerd tuinhout is een goedkoper alternatief, maar het gaat niet zo lang mee. Het verschil tussen fijnbezaagd hout en glad geschaafd hout zit in hoe ze eruitzien: fijnbezaagd hout heeft een beetje ruw oppervlak dat een robuuste uitstraling geeft, terwijl glad geschaafd hout juist glad is en je pergola er strakker uit laat zien. Je kunt ook hardhout of eikenhout gebruiken voor je pergola. Dit is wel duurder, maar het gaat veel langer mee, ongeveer 20 tot 25 jaar. Bovendien heeft hardhout een donkere en warme kleur. Wat kies jij?