Boerderijtuinen
Image default
Wijn

Kenmerken van de chardonnay druif

We hoeven er niet omheen te draaien: chardonnay is de meest populaire witte druivensoort, wereldwijd. En met goede reden. Ondanks dat het gaat om één druivensoort, kan het een divers smaakprofiel hebben. Hoe dit kan? Dit is onder andere afhankelijk van de locatie waar de druif wordt geteeld. Ook het toevoegen van eikenhout bij het verouderingsproces heeft hier invloed op. Met dit in ons achterhoofd is het niet gek dat er zoveel verschillende soorten chardonnay in de schappen liggen. Maar wat zijn nu echt typerende kenmerken van de chardonnay druif? En wat voor een invloed heeft het op het smaakprofiel? We duiken er samen in. 

Wijnbouwgebieden van de chardonnay

Wanneer we het hebben over wijn dan spreken we over de Oude en Nieuwe Wijnwereld. Laten we voor het verder onderzoeken van de kenmerken van de chardonnay druif inzoomen op de Oude Wijnwereld. Dan is Chablis, Frankrijk bij uitstek het kenmerkende wijnbouwgebied. Het overwegend koele klimaat zorgt dat de wijn fris en licht blijft. 

Chardonnay doet het met name goed bij een mineraalrijke-, kalkrijke- en kleigronden. Deze bodemsamenstelling komt met name voor in Oost-Frankrijk. Dit wil niet zeggen dat dit de enige bodemsoorten zijn waar deze druif verbouwd wordt. Het past zich aan de meeste bodem- en klimaattypes aan. 

Hoe zit het met de oogsttijd?

Ook hier zit veel variatie in. Gezien de chardonnay druif in verschillende klimaten verbouwd wordt verschilt het per land/regio wat de beste oogsttijd is. Bij een relatief warm klimaat zie je dat de wijnboeren de duiven volledig laten rijpen. De tropische fruitsmaak en lichte zuurgraad komt meer naar voren. Het wenselijke smaakprofiel is dus afhankelijk van het rijpen en oogsten. 

Wat is het smaakprofiel van de chardonnay druif?

Dit is een lastige vraag. De chardonnay druif staat bekend om een van de meest uitgebreide smaak- en aroma profielen. De druivensoort wordt wereldwijd geteeld. Elk land/regio beschikt over een ander klimaat en terroir. Ook de methoden van het verbouwen en oogsten van de wijndruiven verschilt per land/regio. Dit heeft invloed op het smaakprofiel van de chardonnay druif. Wat we wel kunnen zeggen is dat chardonnay bekend staat als een redelijk droge wijnsoort. Maar de frisse tonen van peer, guave, citroenschil en appel maken de wijn populair, omdat het toegankelijk is voor het brede publiek. 

Het toevoegen van eikenhout bij het verouderingsproces heeft invloed op het smaakprofiel. Voegt de wijnboer geen eikenhout toe? Dan heeft de chardonnay een fris smaakprofiel. Bij het toevoegen van eik komen smaken als boter, vanille, Engelse pudding en ananas meer naar voren. Ondanks dat de druif hetzelfde is, is het smaakprofiel volledig anders. 

Chardonnay druif wijnstijlen

Loop je een slijterij of een supermarkt binnen dan is er voldoende chardonnay wijn keuze. Deze wijnen zijn onder te brengen in verschillende wijnstijlen:

  • Licht frisse en droge witte wijnen. 

  • Droge witte wijnen met iets meer body. 

  • Mousserende wijnen met een delicaat smaakprofiel.

  • Zware en houtgelagerde witte wijnen door het toevoegen van eik in het verouderingsproces.

Wil je weten welk smaakprofiel het beste bij jou past? Online kun je bij wijnwinkels veel informatie vinden over smaakcombinaties om eens te proberen. Ook kun je een slijterij binnen lopen en een medewerker vragen om advies.

 

https://www.vinify.nl/druivensoorten/chardonnay