Boerderijtuinen
Image default
Gezondheid

Groene smoothies zijn gezond

Groene smoothies zijn super gezond. Een groene smoothie wordt gemaakt van groene (blad) groenten. Ze zijn rijk aan vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten. Je kunt met groene smoothies eindeloos variëren. Het fijne van groene smoothies is dat ze bijna altijd geschikt zijn als koolhydraatarme smoothie

Gebruik rouwe groentes

Het is belangrijk om voor een smoothie rouwe groentes te gebruiken. Want in rauwe groenten zijn de vitamines, vezels en mineralen nog voor honderd procent aanwezig. En groene bladgroenten bevatten deze voedingsstoffen. De gezondheidsvoordelen op korte termijn zijn dat je meer energie krijgt, je huid wordt egaal en je haar glanst. Plus het heeft zelfs invloed op je stemming want je wordt vrolijker. En op langer termijn voorkomt het veroudering, je kunt vet verliezen. Plus groene smoothies kunnen ziektes voorkomen. Ook voert je lichaam schadelijke stoffen af.

Je bloedsuiker spiegel blijft stabiel door groene smoothies te drinken en ze zijn makkelijk te verteren en geven je een lang verzadigd gevoel. Vezels blijven beter behouden door je smoothies te blenderen in plaats van te persen. En vezels bevorderen de stoelgang en houden de darmen gezond.

Plus je lichaam behoudt de juiste zuurgraad. Want door de meeste westerse voedingsstoffen verzuurt je lichaam.

Detox effect

Detoxen wordt steeds populairder, daar kun je groene smoothies prima voor gebruiken. Je hoeft bij detoxen niet perse minder te gaan eten, maar wel gezonder. In plaats van een bord vol groente of een schaal fruit te eten kun je een groene smoothie gebruiken. Je lichaam krijgt een boost aan voedingsstoffen en je lichaam wordt ontgift. Je blijft ook prima op gewicht, of valt af door detoxen.

Achtenveertig procent van de Nederlanders heeft overgewicht en dat betekent dat meer dan zeven miljoen mensen te dik zijn. En dat komt omdat Nederlanders gewent zijn om voornamelijk koolhydraten, vlees en suikers te gebruiken. Begin een afbouw periode voor je groene smoothies gaat gebruiken. Eet op dag één geen vlees, vis, eieren, kaas of vleeswaren meer. Ook geen brood, rijst en pasta. Plus geen zoete of hartige tussendoortjes. Dag twee geen alcohol en cafeïne meer en geen vet of olie in je gebakken producten. Ga op dag drie over op twee maaltijden en eet ongeveer de helft van wat je normaal eet. Geen zuivel en eet alleen groente en fruit.

Opdrinken zodra je smoothie klaar is

Het beste is om je smoothie meteen op te drinken omdat het vers het gezondste is. Je kunt ze wel een paar dagen in de koelkast bewaren, maar liever niet. Je kunt groene smoothies ook als maaltijd vervanger gebruiken. Maar zorg dan wel voor goede eiwitten en vetten zoals hennep uit eiwitpoeder, kokosolie en avocado. Een gezonde smoothie is ook goed voor je immuunsysteem.

Door een smoothie in de ochtend of in de middag te drinken, krijg je een extra vitamine boost omdat je in de avond ook al groenten binnen krijgt bij je maaltijd. De aanvoer van vitaminen en mineralen wordt zo beter verdeeld over de hele dag. Iedere groente die je rauw kunt eten kun je voor een smoothie gebruiken. Het lekkerste in je smoothie is om spinazie, gember, boerenkool, andijvie en veel avocado te gebruiken. Verder kun je denken aan paksoi, snijbiet, rucola en bleekselderij. Sommige mensen drinken een smoothie als koolhydraatarm toetje 

Variatie is belangrijk omdat anders een teveel van dezelfde ingrediënten, kan zorgen voor een teveel of te kort aan voedingsmiddelen. De truc zit hem in de juiste groente-fruit verhouding.Minimaal zeventig procent groenten en dertig procent fruit. Griekse yoghurt is ook een aanrader.Met fruit kun je denken aan banaan, appel, druiven, bosbes peer en avocado.

 

Groene smoothie recept

1 flinke hand spinazie

1 avocado

250 gram Griekse yoghurt

1 glas of beker groene thee

1 banaan

Kook water en maak een glas of beker groene thee en laat de thee eerst afkoelen. Doe daarna alle ingrediënten in de blender en maal deze tot een gladde egale emulsie. Drink je smoothie meteen op.