Boerderijtuinen
Image default
Eten en drinken

Matcha

Matcha wordt steeds bekender onder de mensen en er zijn veel winkels en café’s die matcha verkopen. Er bestaan zelfs café’s op de wereld die alleen maar in teken staan van matcha. Zo is er ook al matcha ijs, matcha cake en matcha milkshake. Matcha is ontzettend gezond en heeft een positieve invloed op het lichaam en de gezondheid. 

Wat is matcha? 

Matcha en andere groene theeën zijn afkomstig van dezelfde plant, Camellia Sinensis. De theeboer kiest elkaar jaar de sterkste groene thee planten uit voor de productie van matcha. Tencha groene theebladeren worden gebruikt voor het maken van matcha. Voordat de theebladeren in het voorjaar worden geoogst, schaduwt de boer de planten door ze met bamboematten of dekzeilen af te dekken. Dit zorgt ervoor dat de theaninegehalte van de theebladeren worden verhoogd. Dat helpt bij de mentale concentratie en het chlorofylgehalte, dat zorgt weer voor de levendige groene kleur van matcha. Wanneer het tijd is om de theeblaadjes te plukken, worden ze gestoomd om oxidatie te voorkomen. Voor het malen worden de gestoomde bladeren gesorteerd op verschillende matcha kwaliteiten en worden de stengels en nerven verwijderd. Matcha is de enige theesoort waarbij de stengels en nerven worden verplaatst. Het is om de zachte textuur te krijgen wanneer mensen de matcha poeder drinken. Je kunt de theebladeren drogen en laten trekken als een gewone thee, maar wanneer deze worden gemaald wordt het matcha. 

Gezondheidsvoordelen

Matcha heeft enorm veel gezondheidsvoordelen en staat bekend als de thee met boordevol antioxidanten. Bij het drinken van matcha drink je in feite de volledige theebladeren, waardoor je alle voedingsstoffen uit de bladeren binnen krijgt. Matcha is rijk aan vitaminen, vezels en chlorofyl. Het heeft ook anti-inflammatoire voordelen van catechinen, waaronder EGCG. Matcha kan dan ook je stemming verbeteren en je geest kalmeren. In matcha zit er een uniek combinatie van theanine en cafeïne wat ervoor zorgt dat je een kalme energie krijgt zonder een crash. 

Culinair vs ceremonieel matcha poeder

Wat wel belangrijk is om te weten is dat niet alle matcha hetzelfde is. Het belangrijkste verschil is de jeugdigheid van de groene theeplanten. De jongste planten produceren een zoetere, intensere, rijkere en mildere smaak die wordt gebruikt voor ceremoniële matcha. Oudere planten worden gebruikt om culinaire matcha te maken. 

Ceremoniële matcha 

Ceremoniële matcha heeft een zuivere en zoete smaak en daarom wordt deze soort matcha gebruikt voor traditionele Japanse theeceremonies waar koicha wordt gemaakt, een soort dikke matcha. Koicha is erg intens en daarom kan alleen de beste matcha gebruikt worden. Het wordt alleen met water gemengd waardoor het niet gebruikt voor lattes of in voedsel. Ook binnen ceremoniële matcha zijn er verschillende kwaliteiten beschikbaar. 

 

Culinaire matcha 

Culinaire matcha wordt gebruikt voor het maken van cakes, koekjes en andere zoetigheden en desserts. Culinaire matcha wordt gewoonlijk geoogst van oudere planten in de herfst. Ook bij culinaire matcha zijn er verschillende soorten kwaliteiten en omdat er geen standaard sortering is kan culinaire matcha verschillen van zeer goed tot niet zo goed. Het is daarom belangrijk om goed te kijken naar de kwaliteit van de matcha om zo een lekkere dessert of drankje te maken. 

Verkrijgbaar

Tegenwoordig is in bijna elke winkel matcha verkrijgbaar. Ook bij de groenteboer in Veenendaal. Je kan het kopen als een theezakje, zodat je er alleen water bij hoeft toe te voegen. Ook kan je de matcha poeder kopen en zelf een matcha drankje of dessert maken. Er zijn enorm veel recepten op internet om een lekkere koffie of koekjes te maken met de matcha poeder. Met de bekendheid van matcha kan er tegenwoordig ook in vele restaurants matcha thee besteld worden of zelfs matcha ijs.

 

https://www.gijsvandehoef.nl/