Boerderijtuinen
Image default
Tuin en buitenleven

Planten beschermen met noppenfolie

Je leest vaak dat planten tegen vorstschade beschermd worden dankzij een dichte laag noppenfolie. En dat is inderdaad een goede manier om ervoor te zorgen dat je planten een koude winter overleven. Maar wist je dat je noppenfolie op verschillende manieren kunt gebruiken voor het beschermen van je planten? We leggen de meest gebruikte technieken in deze blog haarfijn voor je uit zodat ook jij ze daarna kunt toepassen om je planten de winter door te helpen.

Planten isoleren en inpakken met noppenfolie

Bij planten in potten is het belangrijk dat je de wortels goed beschermt. Dat doe je door de noppenfolie aan de binnenzijde van de pot aan te brengen. De plant zelf kun je ook met noppenfolie inpakken en het geheel vastbinden rondom de stam. Daarbij is het wel belangrijk dat de plant kan blijven ademen maar daar komen we later nog op terug. Wanneer het een aantal dagen niet vriest pak je de planten weer uit zodat het vocht kan verdampen. Pak planten overigens nooit nat in! Dat gaat broeien en verpest je planten.

Noppenfolie om planten mee af te dekken

Planten die in de grond staan, en zeker planten die laag bij de grond zij, kun je niet inpakken. In plaats daarvan dek je ze af met een isolerende laag. Ook hierbij kun je noppenfolie gebruiken. bij extreme kou gebruik je bijvoorbeeld een emmer met een voering van noppenfolie, die je over de plant heen zet.

Zorg dat de plant kan ademen

Noppenfolie heeft uitstekende isolerende eigenschappen maar het is wel één geheel. Dat betekent dat lucht er niet doorheen kan. En iedereen die iets van planten weet snapt dat een plant een beetje frisse lucht op zijn tijd wel prettig vindt. Zorg er dus voor dat je een aantal gaten in de noppenfolie maakt zodat de plant kan blijven ademen. Bij planten in een pot is het overigens ook belangrijk om een gat aan de onderkant te maken. Zo kan overtollig water goed weglopen.

Inpakken tegen sneeuw?

Om het wat ingewikkelder te maken, dat ligt aan de soort sneeuw. Bij poedersneeuw zit er vaak veel lucht tussen de sneeuwvlokken. En stilstaande lucht is één van de beste isolators. Je hoeft dan dus je planten niet in te pakken. Bij natte sneeuw die blijft liggen of sneeuw waar zich ijskristallen in beginnen te vormen omdat het steeds ontdooit en weer opnieuw bevriest is het wel aan te raden om je planten in te pakken. In tegenstelling tot poedersneeuw laat deze sneeuw namelijk nauwelijks lucht door en dat verstikt de planten.

Sommige planten kun je beter binnen zetten

Hoewel je een hoop planten uitstekend kunt beschermen met noppenfolie is het voor sommige planten beter om ze in de winter gewoon binnen te zetten. Vooral planten die van oorsprong uit een mediterranen of subtropische omgeving komen kunnen niet goed tegen vorst. Nogal logisch zou je denken, maar kijk altijd goed of je potplanten tot deze categorie behoren. Zet dit type planten in de schuur of op zolder maar zorg ervoor dat ze voldoende licht krijgen.