Boerderijtuinen
Image default
Tuin en buitenleven

Waarom een legionella beheersplan maken?

Om een legionella beheersplan te maken, moet je wel weten waarvoor je het maakt. Daarom geven we eerst antwoord op de vraag: Wat is legionella? Legionellose is een door water overgedragen ziekte die wordt veroorzaakt door de legionellabacterie. Het wordt vaak gezien in de vorm van de veteranenziekte, Pontiac-koorts en atypische longontsteking. Het kan worden overgedragen via waterdruppels in de lucht die vrijkomen wanneer mensen hoesten of niezen. De druppeltjes moeten worden ingeademd om de ziekte over te dragen. Legionellose tast de longen aan, maar kan in sommige gevallen ook andere orgaansystemen aantasten. Het wordt het vaakst gezien bij mensen ouder dan 50 jaar en mensen met een verzwakt immuunsysteem, zoals ziekenhuispatiënten. Daarom is het belangrijk om een legionella beheersplan te maken om dit te voorkomen.

 

Een legionella beheersplan maken

De Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hebben in oktober 2018 bijgewerkte richtlijnen voor legionellapreventie uitgebracht. De richtlijnen bevatten aanbevelingen om te voorkomen dat de veteranenziekte zich verspreidt in zorginstellingen, gebouwen met grote sanitaire systemen en andere gebouwen met grote groepen mensen. De CDC beveelt eigenaren en beheerders van gebouwen aan om risicobeoordelingen uit te voeren om de mogelijke blootstelling aan de legionellabacterie in hun gebouwen te identificeren. De risicobeoordeling moet een beoordeling omvatten van het ontwerp van het gebouw, watersystemen, onderhoud , preventie, testen en behandeling. Het volgende wordt aanbevolen:

–          Controleer regelmatig boilers in grote gebouwen met een hoge bevolkingsdichtheid, zoals ziekenhuizen, verpleeghuizen en universiteiten.

–          Controleer toiletten in grote gebouwen met een hoge bevolkingsdichtheid die worden bediend door een gootsteen of een andere bron van drinkwater om er zeker van te zijn dat het sanitair goed werkt.

–          Schoon regenwater afvoer van daken en goten.

 

 

Preventie van legionella

Verder zijn er ook een aantal tips waar mensen zich aan kunnen houden om zo legionella te voorkomen. Deze tips zijn:

–          Was uw handen voordat u eten of drinken bereidt.

–          Rook nooit onder de douche of in de buurt van het bad en deel geen handdoek met iemand die heeft gerookt.

–          Houd bubbelbaden en open spa’s afgedekt wanneer ze niet in gebruik zijn.

–          Blijf koken, drinken en eten

 

 

https://www.leever.nl/legionella-beheersplan/

Gerelateerde artikelen

3 eigenschappen waar een goede hovenier aan moet voldoen

Bosaanplant laat u uitvoeren door deze specialist

Bladverliezende hagen als erfafscheiding