Boerderijtuinen
Image default
Gezondheid

Psoriasis, wat zijn de oorzaken en wat zijn de meest voorkomende triggers?

Psoriasis is een chronische auto-immuunziekte die een snelle opeenhoping van huidcellen veroorzaakt. Deze ophoping van cellen veroorzaakt schilfers op het huidoppervlak.

Ontsteking en roodheid rond de schilfers is vrij normaal. Typische psoriasisschubben zijn witachtig-zilverkleurig en ontstaan in dikke, rode vlekken. Soms kunnen deze plekken barsten en bloeden.

Wat gebeurt er tijdens psoriasis met de huid?

Psoriasis is het resultaat van een versneld huidaanmaakproces. Normaal gesproken groeien de huidcellen diep in de huid en komen ze langzaam aan de oppervlakte. Uiteindelijk vallen ze af. De typische levenscyclus van een huidcel is een maand.

Bij mensen met psoriasis kan dit productieproces in slechts een paar dagen plaatsvinden. Hierdoor hebben de huidcellen niet de tijd om af te vallen. Deze snelle overproductie leidt tot een opeenhoping van huidcellen. Carenschoice heeft hier meerdere malen over geschreven.

Schilfers ontstaan meestal op gewrichten, zoals ellebogen en knieën. Ze kunnen zich overal op het lichaam ontwikkelen, inclusief de:

 • handen

 • voeten

 • nek

 • hoofdhuid

 • gezicht

Minder vaak voorkomende vormen van psoriasis treffen de nagels, de mond en het gebied rond de genitaliën.

Volgens een studie hebben ongeveer 7,4 miljoen Amerikanen psoriasis. Het wordt vaak geassocieerd met verschillende andere aandoeningen, waaronder:

 • type 2 diabetes

 • inflammatoire darmziekte

 • hartaandoening

 • psoriatische artritis

 • angst

 • depressie

Wat brengt psoriasis teweeg?

Artsen weten niet precies wat psoriasis veroorzaakt. Maar dankzij tientallen jaren onderzoek hebben ze een algemeen idee van twee belangrijke factoren: genetica en het immuunsysteem.

Auto-immuunziekten 

Psoriasis is een auto-immuunziekte. Auto-immuunziekten zijn het resultaat van een aanval van het lichaam op zichzelf. In het geval van psoriasis vallen witte bloedcellen, de zogenaamde T-cellen, ten onrechte de huidcellen aan.

In een normaal lichaam worden witte bloedcellen ingezet om binnendringende bacteriën aan te vallen en te vernietigen en infecties te bestrijden. Deze verkeerde aanval zorgt ervoor dat het huidcelproductieproces in overdrive gaat. De versnelde huidcelproductie zorgt ervoor dat nieuwe huidcellen zich te snel ontwikkelen. Ze worden naar het huidoppervlak geduwd, waar ze zich opstapelen.

Dit resulteert in de plaques die het meest geassocieerd worden met psoriasis. De aanvallen op de huidcellen zorgen er ook voor dat er rode, ontstoken huidplekken ontstaan.

Genetisch

Sommige mensen erven genen waardoor ze meer kans hebben om psoriasis te ontwikkelen. Als je een direct familielid hebt met de huidaandoening, is je risico om psoriasis te ontwikkelen hoger. Het percentage mensen met psoriasis en een genetische predispositie is echter klein. Ongeveer 2 tot 3 procent van de mensen met het gen ontwikkelt de aandoening, volgens de National Psoriasis Foundation (NPF).

Wat kan psoriasis veroorzaken of verergeren? 

Externe “triggers” kunnen een nieuwe uitbarsting van psoriasis veroorzaken. Deze triggers zijn niet voor iedereen hetzelfde. Ze kunnen ook veranderen na verloop van tijd.

De meest voorkomende triggers voor psoriasis zijn:

Leer stress te verminderen

Ongewoon veel stress kan een flare-up uitlokken. Als u leert uw stress te verminderen en te beheersen, kunt u opflakkeringen verminderen en mogelijk voorkomen.

Drink minder drank

Zwaar alcoholgebruik kan psoriasis doen opvlammen. Als je overmatig alcohol gebruikt, kunnen psoriasisuitbraken vaker voorkomen. Het verminderen van alcoholgebruik is niet alleen goed voor uw huid. Uw arts kan u helpen bij het opstellen van een plan om te stoppen met drinken als u hulp nodig hebt.

Ongeluk/wonden

Een ongeluk, snijwond of schaafwond kan een flare-up veroorzaken. Ook injecties, inentingen en zonnebrand kunnen een nieuwe uitbraak veroorzaken.