Boerderijtuinen
Image default
Woning en Tuin

Tuinplanten onderhouden: Tips voor een gezonde tuin

Een tuin kan een heerlijke plek zijn om te relaxen, te genieten van de natuur en te koken met verse groenten en kruiden. Maar om van je tuin te kunnen genieten, is het belangrijk om de planten goed te onderhouden. Hieronder geef staan aantal tips beschreven voor het onderhoud van tuinplanten.

De planten water geven

Een van de belangrijkste zaken voor het onderhoud van tuinplanten is dat ze voldoende water krijgen. Hoeveel water een plant nodig heeft, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de soort plant, de grondsoort, de hoeveelheid zonlicht en de luchtvochtigheid. Als je twijfelt over hoeveel water je planten nodig hebben, kun je het beste even op internet zoeken of je kunt een tuinwinkel of bloemist om advies vragen.

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden bij het water geven:

  • Geef planten water op het moment dat ze het hardst nodig hebben, meestal ’s ochtends of ’s avonds.

  • Geef planten voldoende water, zodat de grond goed vochtig is. Maar let op: te veel water kan ook schadelijk zijn voor planten, omdat de wortels dan gaan rotten. 

  • Gebruik liefst gedestilleerd water of gefilterd water voor je planten.

Bemesten voor gezonde planten

Naast water hebben planten ook voedingsstoffen nodig om gezond te blijven groeien. Er zijn verschillende manieren om planten te bemesten, zoals het gebruik van kunstmest, compost of mestkorrels.

Gebruik de juiste meststof voor de soort planten die je hebt. Sommige planten hebben bijvoorbeeld meer stikstof nodig, terwijl andere planten juist meer fosfor en kalium nodig hebben. Bemest daarnaast planten regelmatig, maar niet te veel. Te veel mest kan leiden tot overmatige groei en kan de planten zelfs beschadigen. Het is ook goed compost toe te voegen aan de grond om de voedingsstoffen op natuurlijke wijze aan te vullen. Compost bevat veel nuttige voedingsstoffen voor planten.

 Wanneer en hoe snoeien

Sommige tuinplanten hebben regelmatig snoei nodig om gezond te blijven en om ze in vorm te houden. Snoei planten om dode of beschadigde takken te verwijderen. Daarnaast kun je de plant vormen, of begeleiden in de gewenste groeirichting. Ook werkt snoeien goed om de planten te verjongen en de bloemen te stimuleren

Houd bij het snoeien rekening met de soort plant en het doel van het snoeien. Sommige planten, zoals sommige rozen, hebben bijvoorbeeld snoei nodig om gezonde bloemen te krijgen, terwijl andere planten, zoals de conifeer, nauwelijks tot geen snoei nodig hebben. Zoek op internet of vraag advies aan een tuinwinkel of bloemist als je twijfelt over hoe en wanneer je bepaalde planten moet snoeien.

Ziektes en plagen voorkomen

Ook tuinplanten kunnen last krijgen van ziektes en plagen. Door goed te observeren en op tijd actie te ondernemen, kun je deze problemen vaak voorkomen of beperken.

Houd de planten goed in de gaten op bijvoorbeeld verkleuring of als bladeren beginnen af te sterven. Je kun het ook herkennen als bloemen of knoppen beginnen uit te vallen. Let daarnaast op de aanwezigheid van slakken, bladluizen of rupsen, want zij kunnen de planten erg beschadigen.

Er zijn verschillende manieren om ziektes en plagen te behandelen of te voorkomen. Zoek op internet naar de oorzaak van het probleem en welke behandeling geschikt is. Je kunt ook een tuinwinkel of bloemist om advies vragen.