Boerderijtuinen
Image default
Industrie

Werven en selecteren als werkgever

Agri werving en selectie kan een lastig proces zijn als je niet weet waar je moet beginnen. Er zijn immers, als er niemand via via voorhanden is om werkachtig te worden in je bedrijf, niet enorm veel platforms waar werving en selectie voor de agrarische sector mogelijk is. Voor recruitment bureau en food geldt eigenlijk hetzelfde. Beide bedrijvigheden liggen namelijk in het verlengde van elkaar. Waar dus te beginnen, als je personeel nodig hebt? Hoe pak je dat aan? Waar moet je op letten? Dit zijn vragen die voor veel werkgevers relevant zijn, niet alleen in de agrarische sector. 

Eerst: hoe pak je werving aan?

Personeel is een van de meest belangrijke dingen om goed te regelen als je een eigen bedrijf hebt. Om weer het voorbeeld van de agrarische sector te nemen: personeel bepaalt in veel gevallen hoe snel er gewerkt wordt, en wat voor kwaliteit de producten uiteindelijk hebben. Er zijn veel aspecten die je moet overwegen bij werving. Je moet kijken wat voor soort werk je personeel moet gaan doen en wat voor eigenschappen daarbij handig en nodig zijn. Op basis daarvan kun je een profiel gaan opstellen waar potentiële nieuwe werknemers aan moeten voldoen. 

Verschillende platforms bij werving 

Nadat je bepaald hebt aan wat voor eisen je nieuwe werknemers moeten voldoen, kun je op zoek gaan naar mogelijk kandidaten. Natuurlijk kom je wel eens via je netwerk mensen tegen die kans maken op een baan bij je bedrijf. Het kan ook voorkomen dat mensen eenvoudigweg een open sollicitatiebrief sturen op basis waarvan je iemand aan kan nemen. Naast deze mogelijkheden kun je je ook als bedrijf aanmelden op een (online) platform waarbij nieuwe werknemers geworven kunnen worden. Je stelt je dan als bedrijf voor en legt uit naar wie je op zoek bent. Mensen kunnen dan hierop reageren. 

Selectie van kandidaten 

Nadat zich verschillende kandidaten hebben aangemeld, zij het via een platform, zij het via via bijvoorbeeld, dan is het tijd om een selectie te maken. Je gaat mensen die zich aangediend hebben beoordelen ten eerste op basis van de vereisten die je zelf hebt opgesteld. Als je dat gedaan hebt dan kun je gesprekken gaan voeren. Gesprekken met kandidaten voer je om een beter idee te krijgen van hoe de kandidaten in het echt overkomen; je toetst eigenlijk hoe ze daadwerkelijk handelen in de praktijk. 

Werven en selecteren: heel belangrijk!

Zoals hierboven is gebleken komt bij het werven en selecteren van mogelijke kandidaten die bij je willen komen werken, een zorgvuldig en belangrijk proces. Je wil op een doorgrondelijke wijze vat hebben op wat voor mensen je aantrekt en van wiens diensten je uiteindelijk gebruik wil maken binnen je bedrijf. Het is namelijk belangrijk om te beseffen dat de mensen die je aanneemt waarschijnlijk een behoorlijke invloed zullen hebben op de manier waarop je bedrijf functioneert. In het verlangde daarvan: je omzet en winst, vooral in bepaalde sectoren, zullen ook sterk afhankelijk zijn van personeel. Bekijk daarom goed wat de mogelijkheden zijn en wat de beste manier voor jou is om nieuwe mensen aan je te binden!