Boerderijtuinen
Image default
Gezondheid

10 vroege symptomen van leververvetting die u moet weten

Leververvetting, ook wel niet-alcoholische vette leverziekte (NAFLD) genoemd, is een aandoening die miljoenen mensen treft en vaak geen duidelijke oorzaak heeft. Het treedt op wanneer zich overtollig vet in de lever ophoopt door een ongezonde levensstijl of erfelijke genen. Het is niet direct levensbedreigend, maar kan leiden tot ernstige aandoeningen zoals cirrose als het niet behandeld wordt. Veel mensen weten niet eens dat ze het hebben, omdat de eerste stadia subtiel zijn en vaak voor iets anders worden aangezien. Dus als u meer dan de aanbevolen hoeveelheid alcohol drinkt of een familiegeschiedenis van leververvetting hebt, is het de moeite waard een paar vroege waarschuwingssignalen te kennen…

 

 

Pijn in de maag

Mensen met een vervette lever hebben vaak ook last van maagpijn, omdat dit een van de eerste leververvetting symptomen is. Dat komt omdat je lever verbonden is met je spijsverteringsstelsel, dus als die niet goed functioneert, kan dat pijn in je buik veroorzaken. Deze pijn kan vaak worden verward met andere gewone kwalen zoals IBS of indigestie, dus het is belangrijk om leververvetting uit te sluiten. Een leververvetting kan ook een auto-immuunziekte veroorzaken die auto-immuunhepatitis heet. In dit geval wordt de lever aangevallen door het immuunsysteem van het lichaam, waardoor de pijn hardnekkig en vaak slopend is. Hoewel het belangrijk is om dit door uw arts te laten onderzoeken, is het een van de duidelijkste tekenen dat u mogelijk een vette lever heeft.

 

Gewichtsverlies zelfs bij regelmatig eten

Leververvetting kan ervoor zorgen dat u zich voortdurend moe voelt. Daarom hebben veel mensen met deze aandoening last van gewichtsverlies, omdat ze minder calorieën verbranden. Andere vroege symptomen zijn duizeligheid, concentratieproblemen en nervositeit. Dit kan worden verward met angst of tekenen van andere gezondheidsproblemen, dus het is belangrijk om leververvetting uit te sluiten. Een ander symptoom is het onvermogen om suikers goed af te breken, wat kan leiden tot een hongerig gevoel, zelfs na het eten van een volledige maaltijd. Dit komt doordat onverteerde suikers weer in ons systeem terechtkomen, wat kan leiden tot gewichtstoename.

 

Verhoogde leverenzymen

Een bloedtest kan leverschade opsporen en vroege tekenen van leververvetting aan het licht brengen. De belangrijkste markers zijn ALT en AST, enzymen die door de lever worden afgescheiden. Als ze abnormaal hoog zijn, kan dat het gevolg zijn van een aantal aandoeningen, maar leververvetting is een van de meest voorkomende oorzaken. Als uw waarden hoog zijn, is het belangrijk leververvetting uit te sluiten en zo snel mogelijk te behandelen. Een andere belangrijke levermarker om op te letten is het ijzergehalte in het bloed. Als u leververvetting heeft, kan dit worden aangetast en kan het ijzergehalte dalen, wat leidt tot bloedarmoede door ijzertekort.

 

Vetophoping rond de taille

Leververvetting kan ook worden opgespoord met een echografie van de buik. De lever is het grootste orgaan in je lichaam, dus het is belangrijk om te meten of hij vergroot is. Als uw lever opgezwollen is, kan dit het gevolg zijn van leververvetting, alcoholmisbruik of auto-immuunziekten. Het kan ook worden vastgesteld met een bloedtest op alkalische fosfatase (ALP), een ander enzym dat door de lever wordt afgegeven. Hoe hoger het ALP-gehalte, hoe waarschijnlijker het is dat de leververvetting de schuldige is. Je hebt meer kans op leververvetting als je er genetisch aanleg voor hebt, regelmatig alcohol drinkt en vetrijk en vezelarm eet. Het is echter belangrijk op te merken dat niet iedereen met deze risicofactoren leververvetting zal ontwikkelen.

https://www.dietistmandybreure.nl