Boerderijtuinen
Image default
Woning en Tuin

Bloemenmengsels voor de in tuin

Heb je groene vingers of juist helemaal niet? Een bloemenmengsel is voor iedereen die iets leuks wil doen in de tuin een goede optie. Een bloemenmengsel, is zoals de naam al zegt, een mengsel samengesteld uit verschillende soorten zaden. Door een bloemenmengsel te zaaien, krijg je de uitstraling van een kleurrijke bloemenweide. Er zijn verschillende soorten mengsel, die vaak worden gelinkt aan een thema of aan een kleur. Zo is er bijvoorbeeld een bijenmengsel, met daarin bloemen en planten die bijen aantrekken. En zo zijn er nog veel meer verschillend bloemenmengsels, zoals wildbloemenmengsels en laagbloemenmengsels. Het gebruik is erg makkelijk en je geeft een stuk land gelijk een mooie uitstraling.

Het zaaien van een bloemenmengsel

Allereerst is het belangrijk dat de grond zaaiklaar wordt gemaakt. Dit doe je door de grond te controleren op onkruid. Dit haal je eruit, zodat het onkruid niet door de nieuwe bloemen heen komt. Vervolgens kun je de grond frezen, waardoor er meer zuurstof in de grond komt en deze makkelijk te bewerken wordt. Als dit is gedaan, is de grond klaar voor de nieuwe zaden. Het is belangrijk dat het zaaien aan de oppervlakte van de grond wordt gedaan. Door de zaden breedwerpig te zaaien, worden de zaden verspreid over de gehele oppervlakte. Dit kan het beste in de nazomer, maar in ieder geval niet wanneer de grond erg droog of bevroren is.

Benodigdheden voor zaaien

Om succesvol te zaaien zijn er een aantal producten die je nodig hebt. Een belangrijk onderdeel is natuurlijk de juiste grond.  Op de verpakkingen van zaaigrond zie je vaak waar deze voor dient en aan de hand van deze beschrijving kun je een keuze maken. Om het zaaien makkelijker en meer precies te maken, kun je gebruik maken van doseermachine. Hierdoor zorg je ervoor dat er over de gehele oppervlakte op elke plek evenveel zaadjes worden gepland. Hierdoor voorkom je verspilling en gaat het zaaien gecontroleerd. Om het jezelf comfortabel te maken kun je ook gebruik maken van een speciale tuinkruk, zodat je niet constant hoeft te hurken. Voor de juiste uitrusting kun je ook nog een tuinpak aanschaffen met grisport werkschoenen. Dan hoef je niet je goede kleding en schoenen vies te maken.

Het creëren van een prachtige bloementuin

Als je een bloementuin wil zaaien, is het een goed startpunt om te kijken naar welke sfeer je wilt creëren. Houd je van bloemen met felle kleuren of juist helemaal niet? Welke bloemen vind je mooi en welke niet? Dit moet je in je achterhoofd houden tijdens het uitzoeken van een bloemenmengsel. Maar ook de levensduur van de bloemen kan je in het achterhoofd houden. Zo zijn er namelijk bloemen die meer tijd nodig hebben om te groeien, voordat ze gaan bloeien. Het zal dus per bloem verschillen wanneer deze zijn uitgegroeid en dit kan de keuze voor een eenjarig, tweejarig of meerjarig bloemenmengsel beïnvloeden. En als alle voorbereidingen zijn getroffen en de zaden zijn gezaaid, moet je af en toe nog maaien en de grond voeren. Dan is het afwachten totdat het mengsel gaat groeien en dan kun je er eindelijk van genieten.