Boerderijtuinen
Image default
Woning en Tuin

De Japanse duizendknoop, een ongewenste indringer

Wie een mooie tuin heeft, kent de bedreigingen die er op de loer liggen. Lange droogte bijvoorbeeld, dat kan echt funest zijn voor de planten die je met zoveel zorg onderhoudt. Of de komst van ongewenste insecten, die de boel kaalvreten. Een andere ongewenste gast, is de Japanse duizendknoop. Deze plant is een enorme woekeraar, die menig andere plant het leven onmogelijk heeft gemaakt. Maar hoe kan dat en wat doe je eraan?

 

De duizendknoop is niet van hier

Als de naam van de plant voorafgegaan wordt door het land van herkomst, weet je dat hij hier eigenlijk niet hoort te zijn. Dat is bij de Japanse duizendknoop niet anders. Deze plant is – de naam geeft al een voorzetje – afkomstig van Japan. En omdat Japan bestaat uit een eilandengroep, is het eigenlijk best gek dat hij zijn weg naar Europa heeft gevonden. Hoe steekt een plant de zee over? Daar heeft het hulp voor nodig. Die hulp kwam in de negentiende eeuw, toen een Duitse botanicus meerdere Japanse planten meenam naar Europa, waaronder de Japanse duizendknoop. Eenmaal aangekomen in Leiden, kreeg de duizendknoop snel voet aan de grond en groeide hij onbedreigd tot aan de horizon. En dat is de reden waarom de Japanse duizendknoop in Amsterdam groeit.

 

De schade die de duizendknoop toebrengt

Een Japanse duizendknoop is bijzonder destructief. Niet alleen groeit hij erg snel, hij groeit ook nog eens overal overheen en doorheen. Planten die lekker onbedreigd stonden te groeien, kunnen door een duizendknoop volledig overwoekerd worden, waardoor ze in de schaduw komen te staan en opeens geen schijn van kans meer hebben. En dat is lang niet alles; dat groeien gaat zo snel en onstuitbaar, dat iets futiels als de infrastructuur geen groot obstakel vormt. Daar groeit de duizendknoop moeiteloos doorheen. Beton, schuttingen, asfalt, het maakt allemaal geen kans. De Japanse duizendknoop ramt er dwars doorheen en sloopt alles wat op zijn pad komt. En dan hebben we het nodig niet eens over de hardnekkigheid van de plant; het bestrijden van de duizendknoop is iets waar je een expert voor moet inhuren, want je bent wel even bezig als je het zelf wilt aanpakken.

 

Hoe pak je de duizendknoop aan?

Het bestrijden van de duizendknoop is een lastige klus, omdat de plant uiterst hardnekkig is en heel weinig nodig heeft om lekker te kunnen groeien. Dat betekent dat je de plant kan uitgraven, maar als er ook maar een worteltje achterblijft, groeit hij in no-time weer helemaal terug. Je kan hem zeer regelmatig en uitgebreid gaan snoeien, maar dit vereist echte discipline en geduld, omdat het een langdurige klus is die alleen maar goed eindigt als je hem echt helemaal uitzit. Met andere woorden: huur een expert in. Alleen dan weet je zeker dat je de plant echt effectief bestrijdt. Hoveniers weten wat ze moeten doen en weten hoe ze het afval van de plant moeten behandelen, zodat jij gewoon weer zonder zorgen kan genieten van bloeiende planten, die geen last hebben van een ongenode gast.