Boerderijtuinen
Image default
Woning en Tuin

De schanskorf als alternatieve schutting

Een schanskorf is een uitstekend alternatief voor een schutting. Deze korf gevuld met breukstenen is namelijk erg goed te gebruiken als erfafscheiding en biedt vele voordelen, net zoals dat het geval is bij het gebruik van een schanskorf als bijvoorbeeld een bloembak of een buitenhaard. Maar hoe zet je zo’n schanskorf op en hoe onderhoud je hem zo goed mogelijk? Een paar tips.

 

Hoe vul je de korf en waarmee?

Een schanskorf is een korf die gebruikt wordt op allerlei manieren. Je vult een dergelijke korf met breukstenen. Dit zijn stenen die door explosieven gewonnen worden en zodoende enorm in grootte van elkaar verschillen. Deze breukstenen komen in allerlei verschillende kleuren en zijn dus behoorlijk divers. In elke schanskorf kunnen dus de stenen die het beste bij je passen, zodat het in elke tuin kan passen. Omdat de stenen in zoveel verschillende groottes komen, heb je dus ook grote en kleine varianten. Het vullen van de schanskorf doe je door de grote stenen eerst te plaatsen, waarna je de kleine stenen gebruikt om de gaten op te vullen die de grote stenen overlaten. Veel moeilijker is het proces niet. Vergeet niet de korf alvast op z’n juiste plek te zetten, want we kunnen garanderen dat het verslepen van zo’n korf een buitengewoon vervelend klusje is.

 

Hoe hou je het schoon?

Een bijkomend voordeel is dat de breukstenen in de schanskorf erg gemakkelijk schoon zijn te houden. De voornaamste bron van viezigheid is toch aanslag en die aanslag kan zich hechten aan de stenen, als je maar lang genoeg niets doet. Geeft niks, want met een sopje is dat probleem bijzonder snel verholpen. Even schrobben over de stenen met een algenverwijderaar en je stenen zijn weer als nieuw. En trouwens, wil je voorkomen dat het zover komt, zorg er dan voor dat de stenen genoeg zonlicht krijgen. Draai ze af en toe om, zodat elke kant van de steen voldoende tijd in het licht krijgt. Op die manier zullen de algen het heel moeilijk vinden om zich er te vestigen.

 

Wat zijn de voordelen van een schanskorf als schutting?

Een goede schanskorf is dus de ideale erfafscheiding, maar wat biedt het nog meer? Wel, allereerst is er het feit dat je hem helemaal kunt maken zoals je zelf wilt. De korven komen in allerlei soorten en maten en natuurlijk kan je ze ook op maat laten maken. Met andere woorden; hoe je tuin er ook uitziet, de korf kan er helemaal op afgestemd worden. Daar komt bij dat de breukstenen ook bijzonder divers zijn. Dat betekent weer dat je de kleur kan kiezen die het beste bij je tuin past en dus een schanskorf kan nemen die alle mogelijke manieren aan je wensen voldoet.

Een ander voordeel is de sterke isolatie die de schanskorf biedt. Geluid komt een stuk moeilijker voorbij aan die dikke stenen muur dan aan bijvoorbeeld een dunne schutting. En op die manier creëer je rust in de tuin, zowel voor de ogen als voor de oren.