Boerderijtuinen
Image default
Woning en Tuin

Een romantische tuin

Of je nu een kleine of grote tuin hebt, het is altijd mogelijk om deze romantisch te maken. Dit kan worden gedaan door bepaalde beplanting of bloemen. De knusse aankleding van zulke tuinen zorgt voor een prettige sfeer en zorgt ervoor dat zowel ’s zomers als ’s winters de tuin een fijne plek is om te vertoeven. 

Het verschil tussen de Engelse en Franse tuin

De romantische stijl is vaak gebaseerd op de Engelse tuin. De Franse tuin verschilt compleet van de Engelse variant. De Franse tuinen ontstonden in de renaissance. In deze tuinen heerste het idee dat de natuur volledig moest worden beheerst door de mens. Een bekend voorbeeld hiervan is de tuin van het kasteel van Versailles. De stijl wordt gekenmerkt door symmetrie, grote grasvelden met parterres, geschoren hagen in strakke lijnen en buxusheggetjes. Dit wordt vervolgens allemaal in een groot harmonieus landschap gegoten. Bij Engelse tuinen is het tegendeel het geval. Deze worden aangelegd zonder enige vorm van symmetrie. Wel worden er verrassende doorkijkjes gecreëerd, bomen gepland en grasvelden aangelegd. Voor veel mensen lijkt deze tuin heel natuurlijk en daardoor heel romantisch, waardoor ook deze stijl nog vaak wordt gekozen bij de aanleg van achtertuinen. 

Zelf aanleggen

Zelf tuinen aanleggen is een grote klus en vaak erg lastig, maar niet onmogelijk. Wanneer je aan de slag gaat met het aanleggen van de achtertuin is het belangrijk om eerst te bepalen welke sfeer je wil creëren in je buitenruimte. Om te beginnen met de aanleg is het belangrijk om eerst een lijst te maken met alle gewenste tuinonderdelen, zoals bijvoorbeeld een terras, een bloemborder, pergola of misschien wel een vijver. Vervolgens kun je verder gaan met een plattegrond waarop je alle tuinonderdelen een plek geeft. Bij het kiezen van de beplanting is het belangrijk om rekening te houden met het verschil in hoogte, kleur en de bloeitijd. 

Bloeitijd

Door rekening te houden met de bloeitijd weet je zeker dat je het hele jaar door in het groen zit. Je wilt natuurlijk niet dat het in de winter alles dood en kaal is. Zorg daarom dat je ook in de winter planten hebt die groen blijven.