Boerderijtuinen
Image default
Woning en Tuin

Het aanbod van energie in Nederland

Het aanbod van energie is in ons land op dit moment behoorlijk divers. Zo kun je kiezen voor Vattenfall Nederland, kun je kiezen voor vele andere energieleveranciers en kun je ook kiezen tussen grijze- of groene stroom. Is dit altijd zo geweest? Nee, zeker niet. Langere tijd is de volledige energiemarkt in de handen gebleven van de overheid.

Pas vanaf 1 juli 2004 zijn hier veranderingen in aangebracht. Vanaf dat moment vond een zogeheten privatisering op de energiemarkt plaats in ons land. Dit betekent dat de energiemaatschappijen zelfstandige bedrijven werden; zij vielen vanaf dat moment niet meer onder de vleugels van de overheid. Lange tijd was dat echter wel zo, waardoor de overheid veel invloed op deze markt uit kon oefenen.

Veranderingen in de afgelopen jaren

In de afgelopen 15 jaar heeft de energiemarkt veel veranderingen doorgemaakt. Dit begon eigenlijk al bij de privatisering in 2004; vanaf dat moment werd het aanbod eigenlijk een stuk diverser. Dat is met name in de laatste jaren zichtbaar, aangezien allerlei groene energiemaatschappijen zich óók op de markt zijn gaan begeven.

Daarmee is direct de volgende verandering aangestipt: de verandering van grijze stroom naar groene stroom. Meer en meer huishoudens willen bewuster leven, waardoor meer en meer huishoudens gebruik van groene stroom willen maken. Om aan deze toenemende vraag te kunnen voldoen, zijn ook meer energiemaatschappijen zich op groene stroom gaan richten. Dit geldt voor de grotere partijen in ons land, maar ook voor veel kleinere nieuwkomers.

Het huidige aanbod

Wil je op dit moment een nieuw energiecontract afsluiten? Dan weet je werkelijk waar niet wat je ziet. Het aanbod is ongekend divers en de verschillende energiemaatschappijen concurreren hevig met elkaar. Als consument kun je hier de vruchten van plukken; de kosten voor energie komen hierdoor immers steeds lager te liggen.

Wil je van deze lagere kosten gaan profiteren? Dan kun je eigenlijk maar één ding doen: maak een geode vergelijking. Mogelijk is het voor jou interessant om voor bijvoorbeeld Oxxio Nederland te kiezen, maar dat weet je niet zonder het maken van een vergelijking. Ga dus direct aan de slag met vergelijken!