Boerderijtuinen
Image default
Aanbiedingen

Hoe kiest u een veilige halsband voor uw hond?

Hoe kiest u een veilige halsband voor uw hond?

Het kiezen van een halsband is een van de eerste dingen op de lijst van dingen die u moet doen als u een nieuwe hond in huis haalt. Lees verder voor enkele tips over het belang van hondenhalsbanden en hoe u een halsband voor uw hond kunt vinden die comfortabel, functioneel en veilig is.

Een van de belangrijkste doelen van een hondenhalsband is identificatie. Hoewel alle honden van een microchip moeten zijn voorzien om de beste kans te hebben dat u ze terugvindt als ze zoekraken, zijn halsbanden een gemakkelijke manier voor anderen om de naam van uw hond en uw contactgegevens te zien. Dit is ook van cruciaal belang voor het plannen van noodgevallen. Het dragen van een halsband met een identificatieplaatje kan betekenen dat uw hond sneller bij u wordt teruggebracht dan wanneer hij naar een dierenkliniek wordt gebracht om zijn microchip te laten scannen. Halsbanden worden ook veel gebruikt om honden of puppy’s te leren aan de lijn te lopen.

Zorg ervoor dat uw hond comfortabel en veilig is

Aangezien uw hond zijn halsband de hele dag zal dragen, moet hij zowel comfortabel als veilig zijn. Het beste type is een standaard platte halsband die gemakkelijk verstelbaar is met een snelsluiting en een metalen ring voor het bevestigen van het identificatieplaatje en de riem van uw hond. Enkelgelaagde halsbanden verdienen de voorkeur, want er zijn aanwijzingen dat dubbelgelaagde halsbanden met demping juist meer druk op de nek kunnen veroorzaken. Bij het kiezen van een halsband zijn er veel kleuren en ontwerpen beschikbaar en sommige hebben zelfs reflecterende stiksels, zodat uw huisdier in het donker goed zichtbaar is.

De juiste maat

Om de juiste maat te vinden, moet u de halsband zo aanpassen dat hij uw hond comfortabel en veilig past. Naarmate puppy’s groeien, neemt hun nekomvang snel toe, dus controleer wekelijks de pasvorm van hun halsband. Ze kunnen een grotere maat nodig hebben als ze volwassen zijn om huidbeschadiging te voorkomen door een te strakke halsband die in hun nek graaft. Slecht passende halsbanden kunnen afglijden als ze te los zitten of ongemak veroorzaken of uw hond zelfs verstikken als ze te strak zitten. Om dit te voorkomen, moet u de gouden regel voor het aanpassen van een halsband onthouden – u moet comfortabel twee vingers (in een hoek van 90 graden ten opzichte van de huid van de hond, niet plat tegen de huid liggend) tussen de halsband en de nek van uw hond kunnen plaatsen.

De juiste pasvorm

Als de halsband van meet af aan goed past, voorkomt u ongemak voor uw hond, bijvoorbeeld als gevolg van een halsband die niet de juiste maat heeft of van stug materiaal is gemaakt. De beweeglijkheid van een hond mag nooit worden belemmerd door het dragen van een halsband en hij mag er nooit ellendig uitzien of geïrriteerd aan zijn halsband krabben. Nog zorgwekkender is dat halsbanden honden kunnen verwonden als ze niet goed zijn aangebracht, en daarom zijn correct aanbrengen en toezicht essentieel. Honden die buiten worden gelaten en proberen te ontsnappen, kunnen door wurging om het leven komen als hun halsband ergens aan blijft haken, bijvoorbeeld aan een hekpaal.

Losse halsbanden kunnen de ledematen, tanden of tong van een hond beknellen, wat ernstig letsel kan veroorzaken. Strakke halsbanden daarentegen kunnen zich ingraven in de huid van uw hond, wat irritatie, vachtverlies en zelfs infectie kan veroorzaken. Het is ook een goed idee om de halsbanden ’s nachts af te doen, zodat de huid kan ademen.

Kijk uit voor dingen die een nekletsel kunnen veroorzaken

Een andere manier waarop halsbanden uw hond kunnen schaden, zelfs als ze correct zijn aangebracht, is door nekletsel te veroorzaken als uw hond aan de lijn trekt of wordt meegetrokken. De druk van de halsband op de nek als gevolg van trekken of sleuren kan letsel veroorzaken (door ‘zweepslag’ of zenuwbeschadiging) aan de schildklier, lymfeklieren, luchtpijp en slokdarm en kan zelfs ademhalingssymptomen verergeren bij brachycefale (kortneus) rassen of abnormale verhoging van de oogdruk veroorzaken. Een recente studie waarbij een gesimuleerd nekmodel werd gebruikt, toonde aan dat geen enkel type halsband drukletsel kan voorkomen bij honden die aan de lijn trekken. Dit is een van de redenen waarom “loslopen” met een aan de voorkant bevestigd harnas wordt aanbevolen.

Uw hond trainen om ‘los te lopen’ (wat betekent dat uw hond aan de lijn loopt zonder te trekken) is het veiligst wanneer u een aan de voorkant bevestigd harnas gebruikt met een leiband met twee uiteinden die aan de voor- en achterkant wordt bevestigd. Deze harnassen worden sterk aanbevolen als trainingshulpmiddel en hebben de vroeger gebruikte ‘hoofdhalsbanden’, die de snuit bedekken en ongemak en verwondingen kunnen veroorzaken, overtroffen.

Wilt u een hondenpenning kopen?