Boerderijtuinen
Image default
Bedrijven

Spint mijt bij kamerplanten

Planten die niet goed groeien en bladeren die bruin of geel worden. Heel vaak zijn dit de eerste verschijnselen van een besmetting met de spintmijt. Heel duidelijk is het dan nog niet. De mijten zijn immers heel klein en bevinden zich meestal aan de onderkant van het blad waar ze voeding opzuigen om van te leven. In deze fase heb je de plant misschien een keer extra bekeken, een andere plek in huis gegeven of water met wat plantenvoedsel gegeven. Zodra de spintmijt de kans krijgt om zich te vermenigvuldigen spannen ze dunne draden tussen de stelen en bladeren. Je zou kunnen denken dat het stof is, maar kijk je goed dan zie je de kleine spintmijten (0,3 – 0,5 mm)bewegen.

De oorzaak van spintmijt bij kamerplanten
Spint kamerplant komt vaak voor en dan vooral bij oudere planten of planten die niet goed verzorgd zijn. Een tochtige standplaats kan ook een oorzaak zijn. De plant is dan in een slechte conditie waardoor het gevoeliger wordt voor een besmetting met de spintmijt. Planten die in voedingsarme en droge grond staan zijn extra gevoelig voor dit kleine beestje. Heb je eenmaal een kamperplant met spintmijt in je huiskamer staan, dan is de kans groot dat binnen korte tijd alle planten zijn besmet. Spintmijten laten zich immers graag verspreiden door wind, huisdieren, plantengieters en kleding.

De spintmijt bestrijden
Als je even googelt dan kom je er al snel achter dat veelgebruikte bestrijdingsmiddeltjes bestaan uit een combinatie van groene zeep met spiritus of azijn. Gaat het om een kleine kamerplant, dan is de kans groot dat het hiermee lukt om de spintmijt uit te roeien. Zet de plant wel apart, knip alle dode bladeren eruit en geef voldoende water en voedsel. Betreft het een grote plant, of staat de plant buiten of in een kas, dan is de aanschaf van een bestrijdingspakket met roofmijten een goede optie. Roofmijten vinden het namelijk geen enkel probleem om de vervelende spintmijt op te eten en te verjagen.