Boerderijtuinen
Image default
Woning en Tuin

Welke planten doen het in de winter goed in de moestuin?

Woon je in een zogenaamde stadswoning dan denk je misschien niet zo snel aan een moestuin. Toch kiezen steeds meer mensen met een stadswoning er voor om hun eigen groente te gaan kweken en terecht! Niet alleen is dit duurzaam het is ook erg leuk. Bovendien kan je het hele jaar in een moestuin aan de slag, zelfs tijdens de wintermaanden.

Het winterseizoen

Hoewel de wintermaanden niet de meest ideale maanden zijn voor de moestuin, valt er nog best wat te doen. Er zijn diverse wintergroenten waaronder spruiten en winterprei die, mits je op tijd hebt gezaaid, deze winter nog geoogst kunnen worden. Ze zijn stuk voor stuk vrij vorstbestendig. Zorg er bij voorkeur voor dat je ook dit seizoen nog planten in je tuin hebt staan dat komt de grond ten goede. Je beschermd je grond op deze manier op een natuurlijke wijze tegen vorst. Bovendien blijft de aarde in je moestuin op deze manier het hele jaar door rijk aan voedingsstoffen.

Zaaien

Heb je er in de zomermaanden niet aan gedacht om winterplanten te zaaien in je moestuin? Geen nood want ook in deze periode zijn er nog zat mogelijkheden. De meeste winterse groentesoorten kunnen niet goed tegen zomerse temperaturen, het is dan een beter idee om ze nu pas een plekje te geven. Denk daarbij aan bloemkool, koolraap en wortels. Groentes zoals bieten, boerenkool en rucola kan je het hele jaar door in je tuin zaaien.

Oogsten

Tijdens de koudste periode van het jaar kan je zo nu en dan nog altijd iets rooien. Zo zijn aardperen winterhard en kan je deze uit de grond halen op die momenten dat je ze nodig hebt. Ook diverse koolsoorten, waaronder rode kool, savooiekool, spitskool en witte kool zijn nu klaar om geoogst te worden.

Planten die extra aandacht vragen

Er zijn diverse winterplanten die wat extra zorg nodig hebben. Knoflook bijvoorbeeld heeft een vrij lange tijd nodig voordat je het kunt oogsten. Je kan knoflook nu prima zaaien, maar houd er dan wel rekening mee dat je deze pas na de winter kunt oogsten. Een ander voorbeeld is veldsla. Deze groente kan je het beste ruim voor dat de vorst zijn intrede doet zaaien. Denk daarbij aan zo’n zes weken. Wanneer het vriest is het verstandig om de veldsla af te dekken om de plant te beschermen tegen de kou. Hetzelfde geldt voor winterpostelein en de diverse koolsoorten.