Boerderijtuinen
Image default
Zakelijke dienstverlening

Wat veranderd in 2022?

2022 is begonnen en de punten die tijdens de troonrede met Prinsjesdag naar voren kwamen kunnen in uitvoering worden gebracht. Zo zijn er een aantal veranderen die op 1 januari 2022 ingingen. Een voorbeeld hiervan is de thuiswerkkostenvergoeding voor werknemers, wat €2,- per dag gaat worden. Het bedrag is vastgesteld aan de hand een onderzoek van Nibud waaruit blijkt hoeveel werknemers dagelijks kwijt zijn aan kosten voor het thuiswerken. Voor het inrichten van de thuiswerkplek werden al langer bepaalde regelingen getroffen waar ook onbelaste vergoedingen gegeven konden worden. Omdat niet altijd alles mogelijk was, kregen werknemers soms hun reiskosten van 0,19 cent per kilometer als thuiswerkvergoeding. Deze onbelaste reiskosten blijven in 2022 0,19 cent per kilometer maar mogen niet meer worden gegeven aan werknemers die thuiswerken. Hier is dus echt een onderscheid gekomen tussen de reiskostenvergoeding en de thuiswerkvergoeding.

Daarnaast bleek uit de troonrede dat het aantrekkelijker wordt gemaakt voor werknemers om aandelenopties uit te laten betalen. Voor startups en scale ups is dit een hele mooie mogelijkheid om talent aan te trekken. Zo wordt een extra stimulans gegeven aan de ontwikkeling van nieuwe bedrijven in Nederland. Voorheen moest je bijvoorbeeld belasting betalen over aandelen opties zodra deze werden omgezet in echte aandelen. Hierdoor gingen werknemers en werkgevers direct belasting betalen, terwijl de aandelen niet altijd verkocht konden worden of er was niet voldoende geld om belasting over te betalen. Vanaf 1 januari 2022 kan zelf gekozen worden wanneer de belasting opgegeven wordt. Dat kan dus ook het moment zijn waar op de aandelen verhandelbaar worden en genoeg geld ervoor beschikbaar is.

Daarnaast wordt de liquiditeitspositie van DGA’s verbeterd. De verlaging van het gebruikelijke loon voor innovatie startups wordt namelijk met een jaar verlengd. Eerst zou de regeling vervallen in 2022, maar deze wordt dus nu een jaar langer ingezet.

Wil je meer weten over wat 2022 gaat betekenen voor jouw bedrijf en hoe je hiervan kan profiteren? Neem dan contact op met bijvoorbeeld Accountantskantoor Westland een fiscalist voor meer fiscaal advies over dit soort zaken.

http://weanaaldwijk.nl