Boerderijtuinen
Image default
Woningen

Welke problemen kunnen er ontstaan met zonnepanelen

Wanneer je zonnepanelen op je dak hebt liggen kunnen er ook problemen ontstaan. Wanneer je deze problemen hebt is het handig om naar je leverancier te stappen. Lees hieronder de meest voorkomende problemen met zonnepanelen.

Meest voorkomende problemen met zonnepanelen

1. Onjuiste prestatiecijfers

Dit is het meest voorkomende probleem. De zonnepanelen halen het opgegeven piekvermogen niet. Dit is vooral van toepassingen bij de goedkopere zonnepanelen. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat je denkt een veel hogere Wp op je dak te hebben liggen, terwijl er mindere hoge capaciteit panelen zijn geplaatst. Hierdoor loop je toch wel wat kilowatturen mis. Het is helaas voor een consument onmogelijk op het piekvermogen te controleren.

2. Vocht onder of tussen het lagen

Een te kort en onzorgvuldig proces tijdens het installeren van de zonnepanelen zorgt voor ongewenste luchtbellen en vocht tussen de lagen van de zonnepanelen. Sommige fabrikanten willen op de productiekosten laag te houden in een te korte tijd het lamineren doen. Bij het lamineren hechten ze de laagjes glas met de zonnecellen en backsheet. Wanneer dit niet goed wordt uitgevoerd kan er vocht tussen de lagen ontstaan. Dit kan er uiteindelijk voor zorgen dat de zonnepanelen zijn rendement verliest of zelfs volledig defect raakt.

3. Slechte isolatie

Wanneer het vochtig weer is of het heeft geregend zijn de glasplaten vochtig. Er kan hierdoor een lekstroom ontstaan waardoor het rendement wordt verlaagd. Dit gebeurd pas na enkele jaren. Het is daarom belangrijk om een zonnepaneel te kiezen van een fabrikant die al jarenlang op de markt is. Zij kennen de eigenschappen van hun zonnepanelen het beste en kunnen beter ter hulp schieten op langer termijn.

4. Slechte contactverbinding in de junction box

Onder de zonnepanelen bevindt zich een zogenaamde junction box. Dit is een aansluitkast waarin de bekabeling is bevestigd. Bij een hoge zoninstraling kunnen de contacten behoorlijk heet worden. Het is daarom van belang dat er een goed koelelement is gemonteerd in de junction box. Een slechte koeling zorgt voor en hogere weerstand en daardoor krijg je weer een lager rendement.

Dit zijn de meest voorkomende problemen bij zonnepanelen. Voor de meeste gevallen kan je het beste terecht bij je leverancier. Zijn hebben de meeste kennis over hun zonnepanelen. Kies altijd voor een fabrikant die meerdere jaren bekend op de markt is. Voor een goed advies neem gerust even contact met Ribbers Solarworks op.