Boerderijtuinen
Image default
Tuin en buitenleven

Zo creëer je de optimale tuin voor een kinderdagverblijf

Kan het kinderdagverblijf waarbij jij werkzaam bent wel een tuin make-over gebruiken? De tuin van een kinderdagverblijf hoort speels, veilig en levendig te zijn. Door te kiezen voor de juiste speeltoestellen en beplanting kun je voor zowel jong als oud een fijne speelomgeving creëren. Ben jij benieuwd hoe je samen met een hovenier een kindvriendelijke tuin kunt ontwerpen? Lees dan snel verder. 

Tuinontwerp

Alles begint bij een doordacht tuinontwerp, en dat geldt ook voor de tuin van een kinderdagverblijf. Het is dan ook van belang dat je eerst samen met een hovenier in Beilen bespreekt wat de wensen voor de tuin zijn. Het is belangrijk dat de tuin mooie kleuren en  natuurlijke materialen bevat, waar je samen met de ontwerper naar kunt kijken. Ook kun je vast kijken naar het onderhoud van de tuin, wat je ook het beste door een hovenier kunt laten doen. De hovenier houdt rekening met zowel de kinderen als de medewerkers door geen gebruik te maken bijvoorbeeld motorgereedschappen vanwege geluidsoverlast. De hovenier kan de speelplaats veilig en netjes houden, zodat jij er niet naar om hoeft te kijken. 

Leren en spelen

Wat betreft buitenspeelplaatsen van kinderdagverblijven ten opzichte van vroeger is er veel veranderd. Vroeger werd vooral rekening gehouden met het budget, terwijl het nu juist meer gaat om de beleving. Kinderen brengen veel tijd door in de buitenlucht en het is dan ook belangrijk dat kinderen worden uitgedaagd. Door de tuin zo in te richten kun je ervoor zorgen dat de kinderen zowel kunnen spelen als leren. Denk hierbij aan kleuren, geuren en gevoel. De tuin moet zintuigen kunnen prikkelen en de kinderen stimuleren om dingen te ontdekken. Speeltoestellen zijn daarnaast natuurlijk onmisbaar en moeten op de juiste wijze worden geplaatst. Bijvoorbeeld met voldoende afstand van de stoep en met valbeveiliging. Samen met de hovenier kun je een veilige tuin ontwerpen waarin de kids plezier kunnen hebben en iets kunnen leren. 

Voor jong en oud 

Wat betreft de indeling van de tuin is het goed om rekening te houden met verschillende leeftijden. Dit kan gaan van baby’s tot elfjarigen, maar ieder kind moet lekker kunnen spelen. Het is dus van belang dat er een afgebakende babyweide aanwezig is, een leer-speelhoek voor peuters en kleuters en een groter speelveld voor de oudere kinderen. Kinderen die al een wat oudere leeftijd hebben moeten lekker kunnen ravotten. Spelletjes doen, rijden op hun fietsjes of rennen met de bal, de tuin moet daar wel tegen kunnen. Een hovenier kan hierbij rekening houden beplanting en de aanleg van een gazon. Daarnaast kan ook een moestuintje worden aangelegd. Kinderen kunnen hierbij leren groente, fruit en kruiden te verbouwen. Dit is leuk en leerzaam voor verschillende leeftijden!