Boerderijtuinen
Image default
Woning en Tuin

Zomeronderhoud aan de vijver

Ook tijdens de zomer is het belangrijk om de vijver te onderhouden. Dit is misschien wel het meest belangrijkste seizoen waar er extra aandacht nodig is. De zomer is dan ook het seizoen waarin de vijver op het mooist is. De bloemen zullen gaan bloeien en de temperatuur van de vijver zal dan ook hoog zijn. De biologische processen spelen daardoor snel af. 

De vissen 

De meeste mensen hebben vissen in hun vijver. Omdat de temperatuur hoog kan oplopen, is het belangrijk dat er goed voor de vissen worden gezorgd. Controleer zo nu en dan of dat de vissen geen rare symptomen vertonen, omdat de vissen gemakkelijk een infectieziekte kunnen oplopen door de temperatuur. Symptomen kunnen zijn: een ingescheurde staart/vinnen, zichtbare parasieten tussen de schubben en/of kieuwen, witten stippen op de flank of zweren. 

Als de vis een symptoom heeft haal deze dan uit de vijver en doe hem in een aparte bak met water. Ook als je twijfelt is het verstandig om de vis uit de vijver te halen, om de andere vissen niet in gevaar te brengen. Er zijn speciale geneesmiddelen om de zieke vis te helpen. Het ligt er maar net aan welke hulp de vis nodig heeft. 

Planten

Niet alleen is het belangrijk om de vissen in de gaten te houden, maar ook de planten in de vijver. Controleer met name de zuurstofplanten. Hebben ze voldoende nieuwe scheuten ontwikkeld? Snoei de zuurstofplanten dan ook, zodat er voldoende ruimte is voor de planten om te groeien. De zuurstof planten nemen voedingsstoffen op uit de vijver en houden het water goed helder. 

Om een betere groei van de zuurstofplanten te krijgen is er allereerst voldoende zonlicht nodig. De meeste zuurstofplanten hebben 6 uur per dag zon nodig, terwijl sommige maar liefst 3 tot 4 uur per dag zon nodig hebben. Kijk dus goed welke plant je hebt of welke plant je gaat kopen. De zuurstofplanten hebben ook water nodig die rijk is aan CO2. Zuurstofplanten groeien ook alleen in hard vijverwater. Hard vijverwater is water met voldoende minerale stoffen zoals kalium, calcium en magnesium. Ook is hard vijverwater beter in het opnemen van CO2. Heb je geen hard vijverwater, neem dan een kijkje bij een bouwmarkt winkel of op www.vijverhandboek.nl, deze hebben bijvoorbeeld onderhoudsproducten om de vijver de voldoende minerale stoffen te geven. 

Houd dan ook de andere planten in de vijver goed in de gaten zoals waterlelies en moerasplanten. Voorkom dat de vijver te veel organische afval heeft. Haal bijvoorbeeld dode planten uit de vijver, zodat de andere planten beter kunnen leven. 

Zweefalgen 

Zweefalg is iets wat je niet in je vijver wilt hebben. Zweefalg komt vaker voor in de zomer omdat ze groeien in zacht en voedselrijk water met een hoge temperatuur. Ga er snel achterna zodra je zweefalg in je vijver ziet. Zweefalg is gelukkig makkelijk om weg te halen. Plaats extra zuurstofplanten in de vijver, verhoog de waterhardheid en/of gebruik een speciale algenbestrijder. Houd er wel rekening mee dat wanneer je speciale algenbestrijder gebruikt dat de zweefalgen weer snel kunnen terugkeren, omdat de echte oorzaak niet weg is. Er bestaan middelen die het groene vijverwater helder maken maar ook behouden. Daarmee bestrijdt je niet alleen de zweefalg maar neem je ook de achterliggende oorzaak weg. 

Conclusie

Blijf dus de gehele zomer lang goed de vijver controleren. Controleer hierbij de vissen, de planten en let erop dat er geen zweefalg ontwikkeld.

https://vijverhulp.nl/