Boerderijtuinen
Image default
Tuin en buitenleven

Bladverliezende hagen als erfafscheiding

Bladverliezende haagplanten veranderen van uiterlijk afhankelijk van het seizoen en dat is precies wat ze zo aantrekkelijk maakt. Omdat ze in de winter hun blad verliezen, worden ze ook wel zomergroen genoemd. Populaire bladverliezende hagen zijn liguster en beuk. Bij de keuze voor bladverliezende hagen als erfafscheiding spelen privacybescherming en dichtheid vaak geen grote rol. Doorslaggevend zijn de bloeitijd, bloem- en bladkleur, hoogte en herfstkleur.

Het aanplanten van de haag

Voor een mooie volle haag moeten de struiken op de juiste afstand van elkaar geplant worden. Als de afzonderlijke struiken te dicht bij elkaar staan, hebben ze niet genoeg ruimte boven en onder de grond. Bovendien zijn de voedingsstoffen in de bodem onvoldoende om alle struiken te voeden. Dan kan het gebeuren dat sommige of alle struiken in de heg afsterven. Als de struiken daarentegen te ver uit elkaar worden geplant, zullen de openingen tussen de struiken niet sluiten. Het resultaat is een lange rij individuele struiken en geen mooie haag! Om dit te voorkomen, specificeren we natuurlijk de juiste plantafstand voor elk van onze planten. Gebruik een praktische rekentool berekent hoeveel struiken u nodig heeft voor de erfafscheiding

Bladverliezende haagplanten onderhouden

Bij de meeste bladverliezende haagplanten kun je ervan uitgaan dat ze in de winter hun blad verliezen. Bij sommige soorten blijft het blad in milde winters hangen. Overigens is een bladverliezende haag in de herfst niet zo veel werk als velen denken. Veeg de gevallen bladeren eenvoudig “onder” de heg. De bladlaag werkt als een natuurlijke isolatie en beschermt het wortelstelsel van de planten tegen vorst en kou.

  • SNOEIEN
    Snoeien en scheren verschilt van variëteit tot variëteit, afhankelijk van de snelheid van de groei. Bij aankoop kun je best deze vraag aan de kwekerij stellen. Met enige kennis kunt u dit zelf doen, maar uiteraard is het inhuren van een tuinier ook een optie.
  • BEVRUCHTING
    De meeste bladverliezende haagplanten komen in het voorjaar weer uit. Gedurende deze tijd hebben de struiken veel energie nodig. Bemest de struiken aan het begin van het voorjaar zodat ze daarna weer gaan uitlopen. Bij veel soorten bevordert bemesting ook een uitbundige bloei.
  • BEGIETEN
    De wortels hebben de eerste keer na het planten nog moeite om voldoende water uit de grond op te nemen. Daarom moet u de struiken de eerste weken regelmatig water geven. Na twee tot drie weken kunt u de hoeveelheid water die u geeft langzaam verminderen.