Boerderijtuinen
Image default
Tuin en buitenleven

Kweektafels

Een kweektafel is een tafel waarin je gemakkelijk plantjes en/of groente en fruit kunt kweken. Er zijn heel veel voordelen aan een kweektafel. Zo kun je staand zaaien, stekken en kweken. Je hoeft niet meer te bukken of op je knieën te gaan zitten. Dit werkt een stuk fijner. Ook kan je kinderen gemakkelijk leren hoe ze met planten om moeten gaan. Verder kun je makkelijk verse groeten, fruit of kruiden kweken. Hoe leuk is het om te kunnen koken met groenten uit je eigen tuin of aardbeien vers te kunnen plukken? Een ander groot voordeel is dat je minder last hebt van onkruid. Als er wel onkruid ontstaat is dit makkelijker onder controle te houden aangezien er maar beperkte ruimte is om te groeien. Daarnaast zijn kweektafels gemakkelijk te verplaatsen en staan ze ook nog eens heel gezellig in je tuin.

 

Hoe moet je kweken in een kweektafel?

Als je begint met kweken kan je dit het best doen met groenten die naast water geven weinig verzorging nodig hebben. Denk hierbij aan wortel, spinazie, sla en courgette. Als je weet welke groente je wilt gaan kweken en zaadjes hiervoor hebt gekocht moet je het zaaimoment gaan bepalen. Op het zakje van de zaadjes staat bijna altijd een zaai-advies dus probeer dit te volgen. Vervolgens kan je de grond in de kweektafel doen.

Een goede ondergrond

De grond mag niet bevroren of heel erg vochtig zijn. Zorg ervoor dat de bovenlaag goed los is. Dit kan je met bijvoorbeeld een hark doen. Ook moet de grond egaal zijn verdeelt. Als dit klaar is kan je gaan zaaien. Zaai niet te diep want dan kunnen de zaadje gaan rotten. Zaai het zaadje ongeveer zo diep als dat het zaadje groot is. Als het zaadje 1cm lang is zaai het dan 1cm onder de grond. Vervolgens moet je gaan wachten totdat de groente klaar is. In de tussentijd moet je ervoor zorgen dat het zaadje genoeg water krijgt. Ook kun je ervoor kiezen om je kweektafel te bemesten. Dit kan je het beste doen met organische besmeting.

https://www.koopjetuinkas.nl/kweektafels