Boerderijtuinen
Image default
Bedrijven

De beste manier om een parketvloer te onderhouden

De parketvloer is één van de meest voorkomende vloeren in Nederlandse huishoudens, naast de tegelvloer. Parket is een verzamelnaam voor verschillende soorten houten vloeren. Zo zijn er parketvloeren met meerdere lagen hout, maar ook vloeren die van massief hout zijn. Op welke manier het hout wordt gekapt, bewerkt en afgezaagd maakt dat er veel verschillende soorten houtsoorten zijn. Omdat hout een natuurproduct is, dient het goed onderhouden te worden. Wanneer je dit niet doet, zal de vloer zichtbaar in kwaliteit afnemen. Hoe onderhoud je de vloer het beste?

–          Maak gebruik van parketlak

Met parketlak geeft je je vloer als het ware een extra beschermend laagje. Doe dit gelijk nadat de vloer gelegd is voor het beste resultaat. Er zijn verscheidene soorten lak verkrijgbaar, het hangt van je voorkeur af welke je kiest: ga je liever voor een glimmende vloer of een vloer met een matte parketlak?

–          Houd de vloer schoon

Vuil, en in het bijzonder zand, zal over de vloer heen schuren. Wanneer je niet tijdig stofzuigt zal de kwaliteit van de vloer achteruit gaan door het schurende zand. Ook is de aanschaf van een deurmat die veel vuil opneemt geen slecht idee. Hiermee voorkom je dat het vuil op de vloer terecht komt.

–          Bescherming scherpe voorwerpen

Let op met scherpe voorwerpen! Een kras in het hout is snel gemaakt, dit gebeurd bijvoorbeeld erg snel wanneer je een kast aan het verplaatsen(schuivend) bent. Leg bij het verplaatsen van zware voorwerpen een handdoek onder de steunpunten, dit voorkomt krassen. Ook naaldhakken kunnen de vloer beschadigen, zorg er dus voor dat deze bij de deur blijven staan. Onder de poten van stoelen kunt u viltjes plaatsen, voorwerpen die vaak worden verschoven zijn het gevaarlijkst en worden zo goed beschermd.

–          Plantenbakken

Plaats plantenbakken nooit direct op de vloer! Deze zijn hier funest voor. Gebruik altijd een ophoging of onderzetter wanneer je plantenbakken in huis plaatst.

https://www.boerderijtuinen.nl/