Boerderijtuinen
Image default
Bedrijven

Een uitgebreide gids voor legionellabeheerplannen, preventie en behandeling

Legionella is een bacterie die de veteranenziekte kan veroorzaken. De veteranenziekte is een ernstige vorm van longontsteking die dodelijk kan zijn als deze niet wordt behandeld. Het wordt veroorzaakt door de bacterie Legionella pneumophila, die in warm water en goed groeit in stilstaand water zoals bubbelbaden, koeltorens en grote sanitaire systemen.

De symptomen zijn griepachtig en omvatten koorts, spierpijn, koude rillingen, hoofdpijn, droge hoest en ademhalingsmoeilijkheden. De symptomen kunnen overal verschijnen van 2 tot 10 dagen na blootstelling aan de bacteriën.

 

Wat is een legionellabestrijdingsplan?

Een legionellabestrijdingsplan is een document waarin de stappen staan om het risico op legionella in een gebouw of andere ruimte te beheersen.

Het moet worden ontworpen om mensen te beschermen tegen blootstelling aan de bacteriën en om de verspreiding ervan te voorkomen.

Het legionellabestrijdingsplan is een belangrijk document waarin staat wat er moet gebeuren om het risico op blootstelling aan de legionellabacterie te verkleinen. Het Legionellabestrijdingsplan is een document waarin de stappen staan om het risico op legionella in een gebouw of andere ruimte te beheersen. Het moet worden ontworpen om mensen te beschermen tegen blootstelling aan de bacteriën en om de verspreiding ervan te voorkomen. Het Legionella Bestrijdingsplan is een belangrijk document waarin staat wat er moet gebeuren om het risico op blootstelling aan de legionellabacterie te verkleinen.

 

Hoe de veteranenziekte in uw instelling te voorkomen?

Legionellabacteriën kunnen leiden tot de veteranenziekte, een ernstige vorm van longontsteking. De beste manier om de veteranenziekte te voorkomen, is door deze stappen te volgen:

1) Reinig en desinfecteer het watersysteem regelmatig.

2) Regel de temperatuur van het water in het systeem.

3) Houd het systeem vrij van kalk en sediment die legionellabacteriën kunnen laten groeien.

4) Installeer een antikalkvoorziening in de leidingen.

5) Controleer regelmatig op lekken in leidingen, slangen of kleppen.

https://www.leever.nl/legionella-beheersplan/