Boerderijtuinen
Image default
Woning en Tuin

Last van die vervelende, gemene steek vliegen op de camping, bekijk dan naar de oplossing hiervoor!

De zomerdagen komen er weer aan. Met zonnig weer en een mooie blauwe lucht. Maar wanneer de zomer begint komen de dazen ook weer in grote hoeveelheden naar Nederland.  De >dazen< breiden zich ook nog eens snel uit. Dit komt door dat de vrouwtjes daas snel heel veel eitjes legt. Voor dat dazen eieren kunnen leggen hebben ze bloed van mensen of dieren nodig. Daarom komen dazen ook vaak voor op plekken waar veel mensen zijn of waar dieren buiten lopen (in de meeste gevallen bij paarden, daardoor worden dazen ook wel paardenvliegen genoemd). Op campings zijn dus ook vaak veel dazen te vinden want op een camping komen vaak veel mensen bij elkaar. Neem een dazenval mee naar de camping en vang ze!

 

 

 

Verschillende soorten dazenvallen op een rijtje

Dazenvallen zijn dus wat het al zegt vallen voor dazen. Deze dazenvallen worden voornamelijk neer gezet op plekken waar veel mensen bij elkaar zijn zoals op zwembaden en camping, maar de dazenvallen worden ook opgehangen bij plekken waar paarden en koeien lopen. Nu onderscheiden we 2 soorten dazenval, namelijk de dazenval die werkt door middel van lijm en de dazenval die werkt met een opvangreservoir.  Ik ga jullie hieronder meer uitleg geven over het vangen van dazen met 1 van deze methoden.

Dazenval met een opvangreservoir of juist 1 met een kleefstof

 

H-trap Dazenval 

De dazenval met een opvangreservoir bestaat uit een statief waar een bal aanhangt, de grote van de bal kunt u vergelijken met een skippybal. Om de bal hangt een licht kleurige mantel heen. Helemaal boven in de mantel bevindt zich een opvangreservoir. De werking van de dazenval: Het is de bedoeling dat de val zich bevindt op een plek waar het zon en wind heeft. De dazen komen namelijk op de warme bal en het rond zwaaien van de bal af. De daas kan namelijk door de infrarood ogen (die een daas heeft) zien dat zo’n bal warm is. Wanneer de daas zich bevind op deze bal probeert de daas de bal te bijten. Als de daas erachter komt dat bijten geen nut heeft, vliegt de daas in de meeste gevallen naar het licht heen. Hierdoor vliegt de daas via de lichtkleurig mantel naar boven totdat de daas terecht komt in het opvangreservoir. Wanneer de daas terecht is gekomen in het opvangreservoir zal de daas hier nooit meer uitkomen. Dit is de manier hoe de dazenval met opvangreservoir werkt.  De dazenvallen kunt u van >soorten dazenvallen< kopen, bijvoorbeeld de kerbl dazenval of de H-trap dazenval. De dazenvallen verschillen wel in prijs.

  

Dazenlijm ook wel dazenvallen lijm 

Nu krijgt u uitleg over het vangen van dazen met >>dazenlijm<<. Dazenlijm is eigenlijk speciaal gemaakt voor het vangen van dazen. De bedoeling van de dazenlijm is om de lijm op een zwarte emmer of bal te smeren. Bij de emmer of bal kunt u een statief kopen, maar u zou de bal/emmer ook zelf aan een paal of stok kunnen maken. Das wanneer je aan de emmer/bal lijm hebt zitten hang je de emmer/bal weer op een zonnige plek waar zich wind bevindt op.  Deze lijmval werkt eigenlijk het zelfde als de dazenval want de daas komt weer op de emmer af omdat de emmer/bal warm wordt door de zon en licht in beweging komt door de wind. De paardenvlieg kan de warmte dus zien met zijn/haar infrarode ogen. Alleen als de daas nu op de emmer/bal belandt komt de daas er niet meer vanaf dit komt door de lijm die zich op de emmer/bal bevindt, bij de dazenval met opvangreserervoir komt de daas nog wel van de bal af (zie informatie onder het kopje dazenval met een opvangreservoir).

 

Zie hierboven een video hoe je een dazenlijmval zelf maakt. 

 

>>Voordelen dazenlijm:<<

 1. De dazenlijm op de bal blijft tot 20 weken goed plakken.
 2. Wanneer je lijm 20 weken op de bal/emmer zit kun je de lijm er met een plamuur mesje afhalen
 3. De emmer/bal kun je hergebruiken
 4. De lijm is ook regen en weerbestendig.
 5. De lijm is veilig voor mens en dier.
 6. Andere belangrijke insecten zoals bijen en vlinders worden niet aangetrokken door de bal.
 7. Met een 1,5 liter pot kun je maar liefst 30 dazenvallen maken
 8. De lijm is onbeperkt houdbaar mits je de emmer goed sluit.

 

De lijm is te koop in 0,5, 1,5 en 3,5 liter potjes.

Prijzen lijmpotjes:

 • 0,5 liter                      €15,95
 • 1,5 liter                      €32,95
 • 3,5 liter                      €54,95           tijdelijke aanbieding Dazenvanger.nl

 

https://sticky-trap.nl/page/informatie