Boerderijtuinen
Image default
Auto's en Motoren

Trekker voor op de boerderij

Een trekker is een voertuig dat voornamelijk wordt gebruikt in de landbouw. Vooral in Nederland, is het een beeld dat we allemaal kennen. Een trekker is een erg groot voertuig, waarvan de achterste wielen vaak groter zijn dan de voorwielen. De trekker en de boerderij zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. In het begin van de twintigste eeuw, is de trekker ontwikkeld om paard en wagen te vervangen. Tegenwoordig kan op de boerderij de trekker voor veel verschillende doeleinden gebruikt worden. Dit gebeurt vaak door andere machines achter de trekker te installeren, zoals een kunstmeststrooier, ploeg of frees.

Voordelen en nadelen van een trekker

Het gebruiken van een trekker heeft voordelen en nadelen. Allereerst is het een krachtig voertuig, wat door de hefinrichting op veel verschillende manieren gebruikt kan worden en veelzijdig ingezet kan worden. Als vervanging van paard en wagen, is het voertuig natuurlijk een stuk sneller en krachtiger. Door de vier grote wielen, die meestal allemaal worden aangedreven, is de trekker erg terreinvaardig en kan deze op vrijwel elke grond probleemloos rijden. Een trekker heeft een lange levensduur en dat is maar goed ook, want de aanschafprijzen liggen erg hoog. Een nieuwe trekker kan wel 100.000 euro kosten. Dit is voor de meesten natuurlijk de investering waard, aangezien de trekker dagelijks gebruikt wordt.

Verschillende trekkers

Er is een erg groot aanbod aan trekkers. Veel verschillende merken, die allerlei soorten aanbieden. Wat de juiste keuze is, is natuurlijk afhankelijk van waar de trekker voornamelijk gebruikt voor wordt. Een aantal merken die trekkers fabriceren, zijn populair in Nederland. John Deere, New Holland, Fahr, Claas en Same. Dit is slechts een kleine selectie, er worden nog door veel meer bedrijven trekkers gemaakt.  Het is natuurlijk ook mogelijk om een trekker aan te passen naar eigen wensen. Je kunt bijvoorbeeld trekkerstoelen vervangen door een ander exemplaar, waarbij je lekkerder zit.

Veiligheid

Met het besturen van zo’n groot en zwaar voertuig, is het natuurlijk ook belangrijk om te denken aan de veiligheid. Een ongeluk met een trekker kan ernstige gevolgen hebben of schade aanbrengen. Het is sinds 2015 verplicht om een speciaal rijbewijs te hebben om de trekker te besturen. Dit speciale certificaat mag behaald worden vanaf 16 jaar. Daarnaast moet de trekker over een aantal aspecten beschikken volgens de wet. Een veiligheidscabine beschermt de bestuurder en inzittenden op het moment dat de trekker kantelt. Mocht er iets gebeuren tijdens het besturen van de trekker, dan kunnen de inzittenden niet gewond raken onder de trekker. Om het besturen nog veiliger te maken, is het ook mogelijk om een inbouw achteruitrijcamera te installeren. Dit systeem bestaat uit twee delen, een camera en een monitor. De camera moet aan de achterkant van de trekker geplaatst worden en de monitor moet in het zicht van de bestuurder geïnstalleerd worden. Op deze manier is de bestuurder op de hoogte van wat er achter de trekker gebeurd, wat natuurlijk zorgt voor een veiligere situatie. Op deze manier houd je meer overzicht en kom je tijdens het besturen niet voor onverwachte situaties te staan.