Boerderijtuinen
Image default
Bedrijven

Zwembad warmtepomp: altijd warm zwemwater

Langer genieten van je zwembad in de tuin? Een zwembad warmtepomp maakt het mogelijk. Hiermee verleng je het zwemseizoen gemakkelijk een paar maanden. Een zwembad warmtepomp kan zowel gebruikt worden voor een inbouw, opzet of opblaasbaar zwembad. Hoe het precies zit? We vertellen het je graag.

 

Soorten zwembad warmtepomp

Wanneer je een warmtepomp voor je zwembad aan wilt schaffen, zul je al snel termen als ‘all seasons’ en ‘inverter warmtepomp’ voorbij zien komen. Een standaard warmtepomp draait als hij aan staat altijd op vol vermogen. Een inverter warmtepomp daarentegen bepaalt zelf welke capaciteit nodig is om de gewenste verwarming van dat moment te behalen.

Zoals je je voor kunt stellen scheelt dat laatste veel energie, dit kan zelfs oplopen tot een vermindering van wel 60%. Een inverter warmtepomp voor het zwembad is over het algemeen wel prijziger dan een standaard zwembad warmtepomp, maar op lange termijn betaalt zich dit door de lagere energierekening dubbel en dwars uit.

Een andere term die je veel voorbij ziet komen, is de all seasons warmtepomp. Hiermee kun je het hele jaar door genieten van verwarmd zwemwater. Ze kunnen hun werk al doen bij een buitentemperatuur van -11℃. Ideaal voor als je ook in de winter graag je baantjes trekt.

COP warmtepomp: wat is het?

Wanneer je warmtepompen bekijkt, heb je het zeer waarschijnlijk al eens zien staan: COP. Dit staat voor Coefficient of Performance. Hiermee wordt het energieverbruik van de warmtepomp uitgedrukt. COP wordt uitgedrukt in een getal. Over het algemeen geldt: hoe hoger de COP, hoe hoger het rendement van de warmtepomp.

Laten we als voorbeeld eens kijken naar warmtepomp ECO. Deze heeft een COP van 4,7. Dit wil zeggen dat voor elke kW die de warmtepomp gebruikt, 4 tot 6 kW afgegeven wordt aan het zwembad. Om even te vergelijken, zwembad warmtepomp Hydro S heeft een COP van 6,1. Dit betekent dat je maar ca. 20% warmte moet aankopen (in de vorm van elektriciteit) en ca. 80% gratis krijgt uit de natuur. Oftewel: voor elke euro elektriciteit die de warmtepomp je kost, krijg je voor €5 aan warmte terug.

 

Zwembad warmtepomp tips

Zelf aan de slag met een zwembad warmtepomp? Geen paniek! Onze zwembadexperts hebben de 5 beste tips voor je op een rijtje gezet. Zo kun je meteen na installatie maar ook lang daarna genieten van een optimaal werkende warmtepomp, ook nog maanden daarna.

Wil je meer weten over zwembad warmtepompen of advies over welke de beste optie is voor jouw zwembad? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met de specialisten van zwembadenwebshop