Boerderijtuinen
Image default
Huishoudelijk

Hangmat voor in de tuin

Een hangmat is eenvoudig op te hangen en ondersteunen een gezonde houding. Het liggen in zo’n mat is bovendien super relax. Veel mensen gaan dan ook op zoek naar hangmatten om hun tuin mee op te vrolijken en daarbij een heerlijk plekje te creëren om te kunnen ontspannen.

Hangmat goed tegen rugklachten

Mensen met rugklachten hebben veel baat bij het liggen in een hangmat. Natuurlijk is het dan wel de bedoeling dat je er een koopt die geschikt is voor jouw lichaamsbouw. De standaard hangmatten zijn voor mensen niet langer dan 1,70 groot genoeg, maar wanneer je langer bent of met z’n tweeën wilt relaxen in de mat dan is een groter model aan te raden. Zorg ook dat je de juiste lighouding aanneemt. Door diagonaal te gaan liggen creëer je de meest ontspannen houding. Wil je ook kunnen zitten in hangmatten? Hang de mat dan wat hoger op. nu kun je met je rug naar het ophangpunt toe gemakkelijk zitten. De juiste hoogte is overigens anders. Zorg dat wanneer je in het midden van de mat gaat zitten, je voeten plat op de grond kunnen staan. De hoek van je knieën behoort dan ongeveer 90 graden te zijn. Door deze hoogte kun je ook eenvoudig in en uit je hangmat stappen.

Hoe hoog moeten hangmatten hangen?

De hoogte van je hangmat is in eerste instantie afhankelijk van je eigen wensen. Het is prettig dat je eenvoudig kunt in en uit stappen zoals hierboven omschreven. Wil je liever zitten dan liggen dan moeten de ophangpunten vrij hoog gehangen worden. Over het algemeen geldt er een berekening. Stel dat de palen waar je de touwen aan vast knoopt vier meter uit elkaar staan, dan maak je de ophangpunten op twee meter hoogte.

Hoe kun je hangmatten ophangen?

Het ophangen van een hangmat is simpel. Echter heb je er wel twee palen, bomen, muren  of een standaard voor nodig. Deze moet hoe dan ook tussen twee sterke punten opgehangen worden, al dan niet met een touw of met haken. Het voordeel van haken is dat je de mat eenvoudig kunt loskoppelen en op kunt bergen zodat deze niet nat of vies wordt. De staanders waar de mat tussen gemaakt moet worden mogen niet te ver uit elkaar staan en moeten bovenal stevig zijn om niet op de grond te belanden. Is jouw tuin of de inrichting van je tuin niet geschikt, dan kun je een standaard kopen waar je heel eenvoudig hangmatten tussen kunt spannen.

Standaard voor hangmatten

Wanneer je een standaard voor hangmatten gaat aanschaffen is het wel belangrijk dat je naar de maat kijkt van de mat. De hangmat moet namelijk wel passen bij de standaard. Je hebt ook universele standaarden, deze zijn in lengte aan te passen zodat iedere mat ertussen past. Bovendien zijn deze universele standaarden eenvoudig in en uit elkaar te monteren zodat je deze in de winter kunt opbergen of weg kunt halen om meer ruimte in je tuin te creëren. Deze standaarden zijn ook lichtgewicht en dus eenvoudig op iedere gewenste plek neer te zetten of met het zonnetje mee te verschuiven.