Boerderijtuinen
Image default
Bedrijven

Harmonicadoek, de sfeervolle zonwering voor buiten

Je begint de dag met een heerlijke kop koffie in de ochtendzon. Zodra het wat warmer wordt kies je voor wat koele schaduw. In de middag begint het wat te spetteren door een overtrekkende bui, maar jij blijft droog op je terras zitten. Klinkt dit als een droom? Een harmonicadoek kan ervoor zorgen dat dit werkelijkheid kan worden. Dit type zonwering kun je, net als het gelijknamige instrument, in en uit elkaar schuiven. Hierdoor bepaal jijzelf hoeveel zon of schaduw je op je terras wilt. In dit artikel leggen wij van ZONZ Sunsails je uit wat de voordelen zijn van een harmonicadoek en hoe je deze bevestigd.

 

Wat is een harmonicadoek?

Schaduwdoeken heb je in vele vormen, een vierkant schaduwdoek of een driehoek schaduwdoek. Een harmonicadoek is ook een type schaduwdoek. Als extra toevoeging op de standaard schaduwdoeken kun je een harmonicadoek gemakkelijk opklappen. Dit komt omdat ze met behulp van haken aan een stalen kabel worden opgehangen. Vervolgens kun je doormiddel van een trekkoord het doek eenvoudig openen en sluiten. Wanneer je het doek even niet gebruikt hoef je deze dus niet op te bergen. Mede hierdoor is een harmonicadoek het ideale alternatief voor een parasol of zonnescherm.

 

Hoe combineer ik een harmonicadoek met een pergola?

Een pergola is een constructie van latten op palen. In de tuinen worden ze vaak gebruikt om een terras te creëren door een losstaande constructie neer te zetten. Een pergola kan ook als aanbouwframe tegen het huis aangebouwd worden. Harmonica schaduwdoeken zijn ideaal om te gebruiken op een pergola. In de meeste gevallen schuift het doek over staaldraden die op de pergola gemonteerd kunnen worden. Een pergola met doek zorgt ervoor dat je zelf kunt kiezen wanneer je in de schaduw of in de zon wilt zitten. Daarnaast is het voordeel ook nog dat je een pergola schaduwdoek het hele jaar door kunt laten hangen.

 

Bestaat er ook een waterdicht schaduwdoek?

In de inleiding lieten we al doorschemeren dat er schaduwdoeken zijn die water tegenhouden. Wanneer je hiernaar op zoek bent, dan is het goed om te weten dat een waterdicht harmonicadoek schuin moet aflopen. Dit wordt het ‘afschot’ genoemd. De reden hiervoor is om te voorkomen dat er anders water in het doek blijft staan. De meeste schaduwdoeken zijn wind- en waterdoorlatend, omdat er anders geen verkoelende lucht doorheen kan komen. In de zomer kan het dan al snel wat warm worden eronder. Het is dus aan te raden om voor de aanschaf na te gaan waar je het doek voor wilt gaan gebruiken.

 

Bestaan er ook maatwerk harmonicadoeken?

Wanneer je ervoor hebt gekozen om een harmonicadoek te bestellen, dan kun je in de standaard collectie van ZONZ kiezen voor vier verschillende kleuren en diverse lengtes. Natuurlijk kan het voorkomen dat de juiste afmeting er niet tussen zit. In dat geval kijken de maatwerkspecialisten van ZONZ graag met je mee om een harmonicadoek op maat te laten maken. Bij het maatwerk heb je ook nog eens de keuze uit meer dan tien verschillende kleuren. Zo weet je zeker dat er altijd iets tussen zit wat past bij jouw situatie en tuin.