Boerderijtuinen
Image default
Gezondheid

Hoe kan propolis tinctuur je gezondheid verbeteren?

Propolis is een natuurlijke stof die honingbijen gebruiken om de bijenkorf te beschermen. Het is gemaakt van boomharsen en bijenafscheidingen. Propolis tinctuur is een extract van propolis gemaakt met alcohol, waardoor het gemakkelijker in je lichaam kan worden opgenomen dan pure propolis. Propolis tinctuur heeft veel gezondheidsvoordelen. Hieronder beschrijven we enkele voordelen:

Versterkt het immuunsysteem

Hoewel de gezondheidsvoordelen van propolis goed gedocumenteerd zijn, weten veel mensen nog steeds niet veel over dit krachtige superfood. Propolis is een natuurlijk antibioticum, ontstekingsremmend en antioxidant dat kan helpen bij allergieën. Het bevat ook verbindingen die je immuunsysteem kunnen versterken en ziekten kunnen bestrijden.

Verbetert de cardiovasculaire gezondheid

Propolis tinctuur kan worden gebruikt om je cardiovasculaire gezondheid te verbeteren. Propolis bevat flavonoïden die antioxidanten zijn, die de vorming van plak in de slagaders helpen verminderen en oxidatie van LDL (slechte) cholesterol voorkomen. Dit vermindert het risico op hartaandoeningen en beroertes. Van een andere antioxidant in propolis, cafeïnezuur fenethyl ester, is aangetoond dat het de bloeddruk verlaagt en hoge bloedsuikerspiegels onder controle houdt door ontstekingen in het lichaam te remmen. Het kan ook het cholesterolgehalte verlagen, waardoor het risico op hartaandoeningen of beroertes als gevolg van atherosclerose wordt verminderd.

Bestrijdt ontstekingen

Propolis tinctuur is een krachtige ontstekingsremmer en kan helpen bij de behandeling van een breed scala aan ontstekingsaandoeningen. Het is onderzocht op zijn vermogen om de goede werking van het immuunsysteem, het spijsverteringsstelsel, het ademhalingssysteem, de bloedsomloop, het zenuwstelsel en het voortplantingssysteem te bevorderen. Propolis tinctuur wordt ook gebruikt om wondgenezing te bevorderen.

Voorkomt kanker

Propolis is een krachtige antioxidant waarvan is aangetoond dat het eigenschappen tegen kanker heeft. Het is zelfs effectief gebleken tegen borst-, prostaat- en huidkanker en ook tegen andere soorten kanker. Hoewel propolis tinctuur geen kanker kan genezen, kan het je lichaam helpen om de ziekte te bestrijden. Ze versterken je immuunsysteem en voorkomen celbeschadiging door vrije radicalen die mutaties in gezonde cellen veroorzaken.

Behandelt luchtweginfecties

Propolis is een natuurlijk antibioticum en een van de krachtigste van nature voorkomende antibiotica op aarde. Het kan helpen bij het bestrijden van verkoudheid en griep, evenals andere infecties van de luchtwegen. Dit komt omdat propolis antibacterieel, antiviraal, schimmelwerend en ontstekingsremmend is. Als je een luchtweginfectie hebt, kan het dagelijks innemen van propolistinctuur helpen om verdere infectie te voorkomen. Het kan ook de ernst van de symptomen verminderen als je al een bestaande luchtweginfectie hebt. Dit wordt mogelijk gemaakt door ontstekingen in je borstholte te verminderen en het slijm sneller uit je longen te helpen verwijderen, zodat ademen weer gemakkelijker wordt.