Boerderijtuinen
Image default
Financieel

Is de opleiding bewindvoerder moeilijk?

Wat is een bewindvoerder? 

Op het moment dat iemand niet meer in staat is om zijn of haar eigen geldzaken te regelen, kan diegene bewindvoering aanvragen. Deze aanvraag doe je bij de rechter. Deze maatregel neem je om jezelf of een ander te beschermen. Het komt ook weleens voor dat iemand bewindvoering aanvraagt, omdat de persoon in kwestie slachtoffer is van financieel misbruik.  Wanneer je een bewindvoerder inschakelt, komt het financiële beheer in handen van een bewindvoerder. 

Wil je graag aan de slag als bewindvoerder? Volg dan eerst de opleiding bewindvoerder

De bewindvoerder helpt de cliënt om de financiële situatie weer op orde te krijgen. Het doel is om de schulden, zoveel mogelijk, te saneren. Dit betekent dat de schulden in een periode van 3 of 5 jaar afbetaald dienen te worden. De bewindvoerder bemiddelt hierbij. Het uiteindelijk doel van de bewindvoerder is om de cliënt weer zelfredzaam te maken, zodat hij of zij de eigen financiën weer weet beheert. 

Wat mag een bewindvoerder wel en niet? 

Een bewindvoerder beschikt over de financiële middelen van de cliënt en dat maakt dat hij of zij veel verantwoordelijkheden heeft. Je mag hier als bewindvoerder dan ook geen misbruik van maken. Een bewindvoerder mag de inkomsten van een cliënt niet misbruiken door deze bijvoorbeeld te verduisteren. Wanneer er schade ontstaat als gevolg van slechte zorg, is de bewindvoerder hier altijd aansprakelijk voor. 

De bewindvoerder kan en mag zelfstandig een spaarrekening openen met marktconforme rente. Bij beleggingen zijn er meer voorwaarden aan verbonden, zoals toestemming van de kantonrechter. Daarbij mag een bewindvoerder nooit zonder toestemming risicovolle beleggingen doen voor de cliënt. 

Welke opleiding heb je nodig om bewindvoerder te worden? 

Wanneer je graag aan de slag wil als zelfstandig bewindvoerder, dien je uiteraard over de juiste kennis te beschikken. Er zijn drie mogelijkheden om bewindvoerder te worden: 

  • je hebt een passende hbo-bacheloropleiding als vooropleiding gevolgd en afgerond met een diploma;

of

  • je hebt een hbo-bacheloropleiding gevolgd die niet zonder meer passend is, maar passend is te maken met het afronden van een aanvullende cursus;

of

  • je hebt een havo- of vwo-diploma óf een passende mbo-4 opleiding afgerond met twee jaar relevante werkervaring (kan ook opgedaan worden na de opleiding).

Is de opleiding bewindvoerder moeilijk?

De opleiding is niet moeilijk en voor iedereen vrij toegankelijk. Belangrijk is wel dat je voldoende inzet en motivatie toont. Je wordt goed begeleid door een deskundige docent en je kunt veel vragen stellen. De opleiding is erg laagdrempelig. 

Wil je in plaats van bewindvoerder aan de slag als schuldhulpverlener? Dan kan natuurlijk ook. Lees hier wat je moet doen als je schuldhulpverlener wil worden.

http://financielezorg.hoffelijk.nl