Boerderijtuinen
Image default
Dieren

Wat heb je nodig voor een diervriendelijke tuin?

Met wat begrip voor het standpunt van de dieren kun je van je tuin een vredig koninkrijk maken, zowel voor dieren als mensen. Het is belangrijk om de situatie vanuit hun perspectief te bekijken, zodat je ze veilig en tevreden kunt houden en ze uit je persoonlijke ruimtes kunt houden, om nog maar te zwijgen van de delicate planten. In de dierenwinkel Amsterdam kun je advies krijgen over welke traktaties veilig zijn voor je huisdieren en hoe je je tuin zo diervriendelijk mogelijk kan maken.

Eetbare lekkernijen

Niet alleen kun je honden blij maken met hondenvoer, ze vinden het ook lekker om te knabbelen aan bloemen, fruit en gebladerte, daarom is het belangrijk om te weten wat er in je tuin staat. Zorg ervoor dat giftige planten worden verwijderd en voeg gezonde traktaties toe, zoals tarwegras of geurige kruiden zoals artemisia en boerenwormkruid, die vlooien afweren. Bescherm je lelies en gebruik natuurlijke onkruidverdelgers. Zorg ervoor dat het water in je tuin stroomt en vrij is van chemicaliën, zodat dieren er veilig van kunnen drinken en erin kunnen zwemmen (misschien heb je kikkers in je tuin).

Plant grote planten

Hoewel we het graag zouden willen vermijden, is de kans groot dat onze dieren onze nieuwe planten vertrappen of beschadigen. Als je nieuwe planten in je tuin zet, kan het lonen om te investeren in grotere planten. Grotere planten zijn namelijk minder kwetsbaar voor verstoring door huisdieren dan kleinere planten. Als je geen grotere planten wilt kopen, kun je ervoor kiezen om ze tijdelijk af te schermen met bijvoorbeeld een kooi totdat ze groter zijn. 

Beperk het gebruik van pesticiden en herbiciden

Hoewel pesticiden en herbiciden niet direct dodelijk zijn voor je hond, kunnen ze wel ziek worden door blootstelling aan deze chemicaliën. Bedenk dat je hond veel dichter bij de grond zit en dus meer kans heeft om in contact te komen met deze stoffen dan jij. Bovendien hebben honden een lager lichaamsgewicht, waardoor de concentratie van chemicaliën in hun lichaam hoger kan zijn. Overweeg daarom natuurlijke methoden om ongedierte en onkruid te bestrijden. Als je toch chemische middelen moet gebruiken, beperk dan de toegang van je hond tot het behandelde gebied gedurende minstens een paar dagen na het gebruik ervan.

Een rustgevend toevluchtsoord

Honden hebben de neiging om te graven en het kan hen niet schelen of ze dat doen in jouw mooie bloembedden of niet. Ze vinden het ook heerlijk om in de schaduw te dutten en hebben zelfs favoriete routes door de tuin. Het is verstandig om stekelige, doornige of prikkende planten te verwijderen en kwetsbare planten naar een veilige plek te verplaatsen. Kies voor veerkrachtige planten die tegen een stootje kunnen of leg een grote, onverwoestbare steen neer. Om te voorkomen dat ze elders in de tuin graven, kun je een veld met kleinere ronde stenen of een “schateiland” van zand met begraven speelgoed aanleggen.

Toiletruimte

Als je wilt voorkomen dat je hond overal in je tuin plast, kan het handig zijn om een jeneverbes “toilet” te creëren dat aantrekkelijk is voor honden. Dit voorkomt dat ze hun behoefte doen op andere plekken in de tuin. Je wilt immers niet dat je hond tegen je mooie tuinhuisje plast en zo de verf beschadigt. Het is bijna onmogelijk om je gazon volledig plasvrij te houden, dus het beste wat je kunt doen is snel handelen en het gras direct na het “toiletbezoek” veel water geven om te voorkomen dat het geel of bruin wordt. Succes met het inrichten van een diervriendelijke tuin!