Boerderijtuinen
Image default
Bedrijven

Sleufsilo, waarom zijn ze nuttig voor de agrarische sector?

Wat de gemiddelde mens ziet als een grote mestbak, zien boeren hier iets heel anders in een sleufsilo. Voor veel boeren is een sleufsilo nuttig, want ze kunnen hier onder andere het voor mee bewaren en goed houden. Dit komt omdat de gemiddelde temperatuur een stuk lager uitvalt dan wanneer je geen sleufsilos zou gebruiken. Enorm nuttig dus voor boeren!

Wat is een sleufsilo?

Een sleufsilo is gemaakt van beton met daaroverheen een plastic zeil. Boeren hebben hierdoor de mogelijkheid om hun gewassen in te kuilen. Hierbij kan je denken aan gewassen zoals: mais en allerlei grassoorten. De wanden zijn gemaakt van beton, daarom kunnen boeren hier gewassen stockeren. Vaak worden ze ook gemaakt met groef verbinden, zodat het gebruik makkelijker wordt gemaakt voor boeren. 

heb je een vergunning nodig?

Een sleufsilo bouwen gaat meestal gepaard met een vergunning.Natuurlijk kan een silo bestaan uit verschillende maten. Het ligt eigenlijk maar net aan de grootte van je bedrijf. Sommige boeren hebben natuurlijk minder ruimte en minder koeien dan andere boeren. De ideale hoogte van een silo is tussen de 100 cm en 225 cm. Wel moet je erop letten dat je een vergunning nodig hebt wanneer je de wanden hoger zijn dan twee meter. Dit kan je makkelijk aanvragen bij jouw gemeente. Zij geven je dan goedkeuring om een sleufsilo te bouwen. 

Hoe wordt een silo gebruikt?

De gewassen die je wil opslaan worden in de silo geplaatst en aangeduwd met een tractor. Wanneer die klus gedaan is komt er over de gewassen een zeil te liggen. Die strak wordt vastgezet met banden. In de winter, wanneer je de gewassen nodig hebt, kun je de gewassen eruit halen met een kuilvoersnijder.